Programul “Slow Food on Campus”, lansat la USAMV, pentru promovarea alimentaţiei sănătoase

Institutul de Ştiinţele Vieţii din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară de la Cluj-Napoca a găzduit, vineri, lansarea programului “Slow Food on Campus”.

Rectorul USAMV, prof. univ. dr. Doru Pamfil, a afirmat, cu acest prilej, că printre primele lucruri prin care trebuie să ne facem o viaţă mai bună este şi slow food, care se opune radical conceptului de fast food – care începe să fie îndepărtat din şcoli şi din universităţi prin lege.

“Slow food este un concept nou şi mă bucur din suflet că are susţinători. Centrul Raţiu pentru Democraţie din Turda, prin Transilvania Fest, municipalitatea şi Tîrgul Internaţional de Agricultură “Agraria” dorim să introducem acest concept în Cluj-Napoca şi începem prin campusul USAMV, care va oferi o şansă produselor tradiţionale. Tot aşa precum Primăria organizează, săptămînal, tîrguri ale micilor producători agricoli, tot astfel USAMV va organiza tîrguri de produse tradiţionale”, a explicat rectorul Doru Pamfil.

Prezent la lansarea programului, primarul Sorin Apostu a arătat că aproape tot ce se întîmplă în zilele noastre este “fast” (repede). “Slow” (încet) nu este chiar un concept nou în alimentaţie, dacă ne gîndim la bunicii noştri, care serveau mesele în tihnă şi consumau cu totul alte produse decît cele de azi.

“Au fost timpuri cînd se mînca natural şi în tihnă. Azi, dacă servim prînzul acasă, deschidem televizorul şi răspundem de zece ori la telefonul mobil, transformăm prînzul în fast food. Desigur, înţelegem prioritar prin fast food o mulţime de E-uri, aditivi şi coloranţi dăunători sănătăţii”, a spus primarul Sorin Apostu, adăugînd că municipalitatea a început un program anti-fast food în grădiniţe, cu 100 de reţete sănătoase.

La rîndul său, preşedintele Centrului Raţiu pentru Democraţie, Indrei Raţiu, a afirmat că el, “personal, nu are nimic contra McDonald’s”, dar ce l-a interesat în acest program lansat la USAMV a fost dezvoltarea interesului pentru mîncarea sănătoasă, ecologică şi pregătită după tradiţia locală.

“Acest program favorizează şi populaţia rurală, fiindcă se bazează pe producători regionali. În toată lumea, rezultatele pe termen lung ale unor astfel de proiecte au fost notabile. Dacă sînt încurajaţi producătorii locali, sînt implicit atraşi şi turiştii. În acest fel, regiunea se dezvoltă, încet – încet”, a spus Indrei Raţiu.

În holul Institutului de Ştiinţele Vieţii a fost amenajată o mică expoziţie cu produse tradiţionale: cîteva sortimente de pîine – de secară, cu chimion, cu costiţă şi ceapă roşie, cu zacuscă, cu nuci şi vin, cu cartofi şi cu seminţe, toate aduse de echipa Transilvania Fest, care le-a prezentat cu succes la ediţiile tîrgului de la Blaj din acest an şi de la Biertan (2010).

“Slow Food on Campus” este un program care contribuie în mod practic la definirea ariilor biodiversităţii, conservării şi păstrării tradiţiilor culinare, dezvoltării durabile în relaţia cu alimentaţia. Organizaţia “Slow Food” Cluj este una din cele 12 care funcţionează în România şi este susţinută de Fundaţia familiei Raţiu din Londra şi de Centrul Raţiu pentru Democraţie din Turda.

Articole din aceeasi categorie