Programe de vară pentru liceeni

Opt instituţii de învăţământ superior din sistemul public, din ţară – între care şi Universitatea Babeş-Bolyai şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – derulează, în perioada iulie – septembrie, 20 de programe de vară de tip punte pentru mai mult de 1.000 de elevi, prin Schema de Granturi Competitive pentru universităţi din cadrul proiectului ROSE.

„Beneficiari sunt elevi din liceele de stat eligibile pentru obţinerea de granturi în cadrul Schemei de granturi pentru licee, de preferinţă cei din clasele terminale de liceu, care provin din grupuri dezavantajate. Mai exact, sunt vizaţi elevii aflaţi în situaţie de risc: trăiesc în familii cu venituri mici, aparţin minorităţilor naţionale (inclusiv romi), locuiesc în zone rurale sau alte zone în care nu există şcoli în proximitate, au unul sau ambii părinţi în străinătate sau au cerinţe educaţionale speciale” – informează Ministerul Educaţiei Naţionale.

Potrivit MEN, activităţile organizate în special în campusuri oferă acestor elevi „o experienţă universitară timpurie, menită să îi familiarizeze cu mediul academic şi să iniţieze o dezvoltare a abilităţilor relevante pentru succesul în învăţământul superior”. Elevii pot participa la ateliere de lucru, vizite de studiu, competiţii sportive, evenimente culturale etc., „adică atât activităţi legate direct de viaţa universitară şi de specificul facultăţilor implicate, cât şi activităţi prin care să cunoască oraşul în care ar urma să îşi continue studiile”.

Proiectul privind Învăţământul Secundar (Romania Secondary Education Project/ROSE), în valoare totală de 200 de milioane de euro, este finanţat integral de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), în baza Legii nr. 234/2015 pentru ratificarea Acordului de Împrumut (Proiectul privind învăţământul secundar) între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Washington în 17 aprilie 2015, şi se desfăşoară în intervalul 2015 – 2022.

M. T.

Articole din aceeasi categorie