Prof. dr. Cristina Ciumaş şi-a anunţat candidatura la funcţia de rector al UBB

Prorectorul Universităţii Babeş-Babeş (UBB) din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Cristina Ciumaş, specialist în finanţe, şi-a anunţat, luni, candidatura pentru funcţia de rector al instituţiei clujene de învăţămînt superior, care va deveni vacantă în 2012, odată cu expirarea mandatului profesorului Andrei Marga.

“Îmi anunţ candidatura la funcţia de rector al Universităţii Babeş-Bolyai pentru mandatul 2012 – 2016”, precizează prof. dr. Cristina Ciumaş, într-un comunicat transmis luni, în care îşi argumentează, totodată, decizia de a prelua conducerea celei mai bine cotate universităţi a ţării la nivel internaţional în acest moment, printre care experienţa acumulată în cei patru ani ca lider al Departamentului de Finanţe, în colectivul academic care conduce instituţia.

“Anii care vin vor fi ani cu probleme financiare redutabile, cărora ştiu să le fac faţă; anii care vin vor cere măsuri legislative înţelepte (…) şi sînt deschisă spre modificări profunde şi gata să le promovez în cadrul competenţelor ce îmi revin; dispun de pregătire de specialitate în ţară şi în străinătate şi contez printre personalităţile domeniului de specializare Finanţe din ţara noastră; aparţin unei generaţii noi de profesori universitari (am 43 ani) şi sînt complet deschisă înnoirilor necesare; am condus programe de reformă şi am fost parte la astfel de programe de succes, încît cunosc bine strategia europeană a proiectelor şi programelor; aparţin genului feminin şi sper ca astfel să pot aduce o notă distinctă şi benefică în exercitarea funcţiei de rector; voi aduce cu mine cea mai profesionalizată şi mai puternică echipă de prorectori şi de decani”, afirmă prorectorul UBB.

Strategia sa de viitor în evoluţia UBB preconizează intrarea instituţiei în primele 500 de universităţi ale lumii, în baza acumulărilor din anii anteriori, extinderea accesului tineretului din ţară şi din Uniunea Europeană la studii de licenţă, master, doctorat şi studii port-universitare, conform nevoilor ţării, mărirea competitivităţii internaţionale a universităţii, precum şi transformarea ei în “universitate conducătoare de evoluţie în sistemul universitar din România şi din regiunea europeană”.

Prorectorul Cristina Ciumaş îşi propune, de asemenea, sporirea accesului instituţiei la resursele naţionale şi europene pentru susţinerea cercetării ştiinţifice şi ataşarea acesteia la opţiunea euro-americană a asigurării sustenabilităţii financiare, creşterea infrastructurii şi asigurarea de condiţii optime de lucru studenţilor, cadrelor didactice şi angajaţilor.

Alte puncte ale programului său de dezvoltare a instituţiei sînt dedicate continuării cooperării cu universităţi din municipiu şi din regiune şi afirmării libertăţii academice şi a autonomiei universitare, conform practicilor europene. Totodată, strategia sa vizează consolidarea “poziţiei UBB de centru de reuniuni internaţionale şi de inovaţie intelectuală relevantă internaţional”.

Articole din aceeasi categorie