Prietenia nu are granițe

• Parteneriat internațional între grădiniță din Cluj-Napoca, România și Derecske, Ungaria •

În ultimele zile din februarie a avut loc întâlnirea celor 22 cadre didactice de la Grădinița cu Program Prelungit „Neghiniță” din Cluj-Napoca cu 8 cadre didactice de la Grădinița „Mese-Vár Óvoda és Bölcsőde” din Derecske, Ungaria, în cadrul parteneriatului internațional „Prietenia nu are granițe”, proiect aflat în al VI-a an de desfășurare.

Doamna director Mureșan Violeta-Ioana și doamna director Nagy Eva au subliniat, cu această ocazie, oportunitatea pe care o oferă un astfel de eveniment, evidențiind bucuria de a disemina bune practici, importanța schimbului de experiență între instituții și cunoașterea altor sisteme de învățământ din țări diferite, având scopul comun de a oferi educație de calitate celor 650 de preșcolari din cele două grădinițe.

Obiectivele parteneriatului se axează pe dezvoltarea competențelor de comunicare între copii din grădinițe și medii diferite, păstrarea tradiției prin implicarea părinților, desfășurarea unor activități comune, dobândirea unui comportament tolerant, civilizat și conștientizarea afectivității de grup ca suport al prieteniei.

Desfășurarea unor activități comune a dus la realizarea unor relații de prietenie și promovarea unui schimb de experiență intercultural, asigurând calitate în actul educațional. Educarea interesului pentru activități multiculturale, interetnice și educative în spiritul respectului față de diversitate conduc la o conduită tolerantă și de acceptare  și valorizare a diferențelor culturale. Alt obiectiv este păstrarea tradiției în contemporaneitate și valorificarea ei în viața socială și culturală. Există schimb de informații între copii, părinți și cadrele didactice ale celor două instituții și prin intermediul platformelor media.

Cele opt educatoare din Derecske, Ungaria, s-au bucurat de un program bogat, participând la activitatea demonstrativă a grupei combinate române „Mămăruțele”, educatoare Doina Tudorie și Matei Cristina, cu tema „Legenda mărțișorului”, și la serbarea grupei combinate maghiare „Albinuțele”, educatoare Farkas Andreea și Gergely Erika Magdolna, „Fărșangul” reprezentând carnavalul alungării iernii. Invitații au vizitat sediile grădiniței din str. Corneliu Coposu nr. 20, str. Partizanilor nr. 17 și str. Calea Baciului nr. 56 și s-au întâlnit cu un aproximativ 85 de părinți. Au avut loc dezbateri pe tema educației incluzive, a activităților outdoor, discuții despre documentele specifice celor două sisteme de învățământ preșcolar din cele două țări și provocările noului curriculum implementat în România. În ultima zi a întâlnirii, partenerii celor două unități de învățământ au plecat în comuna Rimetea, județul Alba unde au participat la carnavalul sfârșitului iernii, obicei vechi de aproape două secole.

Cele două zile au oferit participanților un schimb de experiență inedit în domeniul educației și experiențe personale deosebite cu momente de neuitat. Cu bucurie putem spune că acest parteneriat internațional între Grădinița cu Program Prelungit „Neghiniță” din Cluj-Napoca și Grădinița „Mese-Vár Óvoda és Bölcsőde” din Derecske este benefic preșcolarilor, educatoarelor, părinților și celor două comunități.

Mureșan Violeta-Ioana – director
Gergely Erika Magdolna – profesor în învățământul preșcolar

Articole din aceeasi categorie