Premii pentru elevii clujeni, la faza națională a Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale”

Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului a găzduit, zilele trecute, cea de a XXIII-a ediție a fazei naționale a Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale”.

Evenimentul, organizat de Muzeul ASTRA, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Județului Sibiu, a reunit 270 de participanți, din 33 de județe ale țării, inclusiv Sibiu și municipiul București, dar și din străinătate, respectiv Mexic, Bulgaria, Republica Moldova și China. Micii meșteșugari s-au întrecut în secțiuni ca: pictat icoane pe sticlă și lemn, pictură naivă, prelucrarea artistică a lemnului, mobilier pictat, pirogravură, xilogravură, metaloplastie, țesut la război orizontal, cusut, confecționat piese de port popular, confecționat podoabe, confecționat păpuși, împletit, artă decorativă.

Pe lângă atelierele din Muzeul în aer liber, participanții au demonstrat, la Casa Artelor, în Piața Mică a Sibiului, cât de iscusiți sunt în practicarea meșteșugului preferat. Din program nu au lipsit nici spectacolele folclorice, având ca invitați Orchestra de Tineret din Drente, Olanda, și Palatul Copiilor Sibiu.

De asemenea, și în acest an, în paralel cu olimpiada, s-a desfășurat o nouă ediție, a X-a, a taberei de meșteșuguri „Fără limite – Împreună întru tradiție”, dedicată copiilor și tinerilor cu dizabilități din întreaga țară.

Echipajul județului Cluj, format din cinci elevi, s-a prezentat excelent la olimpiadă, revenind acasă cu următorul palmares: Cornea Tania Adelina, Clubul Copiilor Gherla – premiul I, secțiunea confecționat podoabe, instructor Katona Daniela; Balazs Andor, Clubul Copiilor Huedin – premiul I, secțiunea prelucrarea lemnului, instructor Benk Andras; Gavriș Nadia, Liceul Teoretic „Octavian Goga” Huedin – premiul  II, secțiunea confecționat piese costum popular, instructor Șaitiș Adriana; Pîrv Maria, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Cluj-Napoca – premiul III, secțiunea cusături manuale, instructor Făt Rebeca; Galu Lorena, Clubul Copiilor Dej – mențiune I, secțiunea confectionat podoabe, instructor Katona Daniela.

Dincolo de emoțiile inerente olimpiadei, potrivit prof. însoțitor Daniela Katona, elevii clujeni „s-au purtat minunat și au petrecut o săptămână într-o atmosfera de basm, având ocazia să participe la ateliere interactive (workshop-uri) în Arta confecționării figurinelor alebrijes (în tehnica papier mache), susținute de artiștii din Mexic, Arta împletitului, cu elevii din Bulgaria, Arta decupării hârtiei și Caligrafie chinezească și confecționat măști de operă, împreună cu reprezentanții institutului Confucius din Sibiu. Totodată, participanții la olimpiadă au avut acces gratuit la Grădina Zoologică și la concertul ART MANIA, desfășurat pe scena din centrul Sibiului, pe parcursul a două seri. Atât pentru profesori, cât și pentru elevi, aceste zile au reprezentat un benefic schimb de experiență cu ceilalți participanți și, în plus, ocazia de a lega noi prietenii”.

M. Vaida

Articole din aceeasi categorie