Peste 700 de vizitatori, la Facultatea de Chimie a UBB

Peste 700 de persoane interesate de Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca au răspuns invitaţiei instituţiei de a participa, sîmbătă, la suita de activităţi organizate cu prilejul Zilei Porţilor Deschise şi de a vizita peste 20 de laboratoare în care s-au desfăşurat, continuu, programe interactive.

Aflat la a treia ediţie, evenimentul a fost dedicat atît elevilor de gimnaziu şi liceenilor care se pregătesc pentru admiterea în învăţămîntul superior, cît şi profesorilor de chimie ori părinţilor preocupaţi de opţiunile copiilor lor pentru studii cu acest profil.

Conf. univ dr. Monica Ioana Toşa, amfitrion al grupurilor de vizitatori, a declarat, pentru AGERPRES, că grupurile cele mai numeroase care au vizitat facultatea au fost cele de elevi de gimnaziu şi de liceu.

“Au fost grupuri organizate, fie prin licee, fie prin centrele de excelenţă. Am avut şi o grupă de 30 de preşcolari de la Grădiniţa Universităţii, care ne-a încîntat cu expresiile de uimire. Am oferit vizitatorilor cam aceleaşi lucruri pe care le-am prezentat şi anul trecut, astfel că mulţi dintre cei ce au revenit în instituţia noastră ştiau deja o parte din surprizele pregătite în laboratoare. Chiar dacă timpul nu a fost de partea noastră, experimentele de chimie anorganică desfăşurate în curtea interioară – cu efecte de culoare, foc, fum şi cu artificii la scară mică – au reuşit în totalitate, spre încîntarea tuturor participanţilor”, a arătat conferenţiarul universitar.

La intrarea în Laboratorul de Chimie Alimentară, unde s-a preparat îngheţată, interactiv, întreaga zi, şi s-a degustat dulcele produs, a fost tot timpul coadă.

Pentru copii, cea mai fascinantă operaţie a fost scrierea cu cerneală invizibilă, făcută din bicarbonat de sodiu şi suc de lămîie. Ei şi-au amintit de episodul “Şoricelul invizibil” din desenele animate cu Tom şi Jerry, în care Jerry “devine nevăzut”, după ce cade într-o călimară cu cerneală invizibilă, prilej să-i joace tot felul de farse motanului.

“Un experiment nou propus vizitatorilor din acest an a fost obţinerea extractelor uleiurilor volatile din surse naturale. Mulţi copii au fost fericiţi că pot să îşi prepare acasă parfumuri cu astfel de extracte”, a spus conf. univ dr. Monica Ioana Toşa.

Componenta de vîrf a cercetării ştiinţifice în Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică şi-a dedicat activitatea de peste opt decenii atît laturii didactice, cît şi de cercetare, ambele încununate de realizări academice şi ştiinţifice remarcabile.

Facultatea şi-a extins colaborările ştiinţifice cu instituţii de acelaşi profil din Europa şi Statele Unite ale Americii, precum şi schimburile de studenţi şi cadre didactice, domeniul chimiei fiind unul dintre cele mai “internaţionalizate” în educaţie.

Articole din aceeasi categorie