Peste 1200 de profesori clujeni şi-au declarat meditaţiile la Finanţe

Profesorii clujeni care acordă meditaţii au declarat venituri de peste 7,7 milioane de lei, anul trecut. Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale, peste 1200 de profesori din Cluj au declarat la Finanţe că realizează venituri din astfel de activităţi, ceea ce reprezintă 16,31 la sută din totalul cadrelor didactice din judeţ.

Din datele prezentate de ministerul de resort reiese că la Cluj este cea mai mare piaţă a meditațiilor fiscalizate, aici fiind cei mai mulți profesori care își declară veniturile din meditații, respectiv 1.201.

La nivel naţional, conform site-ului edupedu.ro, 4.135 de persoane au declarat la ANAF că realizează venituri din meditaţii, suma totală realizată de aceştia fiind de 35.325.388 de lei. În ceea ce priveşte veniturile obţinute, bucureştenii sunt cei mai prolifici în acest tip de activităţi, cele 415 persoane care au declarat astfel de venituri realizând, în medie, peste 17.471 de lei anual, adică 7.250.792 de lei în total. Potrivit unui studiu Salvaţi Copiii din 2018, patru din zece elevi fac meditaţii plătite la materiile predate la şcoală.  La cele mai multe ore de meditaţii merg tinerii de la liceu, peste jumătate fac ore suplimentare, dar nici la gimnaziu nu e cu mult diferită situaţia.

Costurile plătite sunt de peste 1.000 de lei pentru elevii din clasele 1-4, cel mai mult cheltuie părinţii elevilor de gimnaziu, peste 2.000 de lei. Bugetul pentru meditaţii la liceu este de peste 150 de lei pe lună.

C.P.

Articole din aceeasi categorie