O noua investiție în parohia Bucea

Geografic, aflându-se în cel mai vestic punct al județului nostru, Bucea își dorește, în a ei viață cotidiană, și dotările din mult râvnitul vest al Europei.
Și cum această mână de oameni harnici, așezați pe malul Crișului Repede, au făcut din satul lor o frumoasă poartă de intrare din Bihor spre Cluj, numind-o chiar Poarta Transilvaniei, este firesc ca dotările comunității să fie comparabile cu ale lumii occidentale.
Și cum din inventarul localității nu lipsesc spații bine dotate pentru învățământ, asistență medicală, Farmacie, Casă de cultură, unități de cazare și alimentație publică, așezăminte de cult în care Biserica ortodoxă este una de mare valoare arhitecturală. Tot aici, Biserica din lemn, construită în 1791, este un valoros reper al timpului trecut în inventarul monumentelor istorice îngrijit cu aleasă sfințenie de preotul paroh, Mircea Dejeu și gospodarii acestui așezământ de sub Piatra Craiului.
Și cum dureroasele despărțiri, prin trecerea la cele veșnice, sunt enorm de dureroase și trebuie să-și urmeze ritualul lor creștinesc, cu mai bine de un an în urmă, preotul Dejeu, a mai deschis un șantier în curtea bisericii pe care a preluat-o, în roșu, în 1980, a terminat-o și slujește în ea de 38 de ani. La deschiderea șantierului, spune preotul, Parohia avea în cont doar 7 mii de lei, iar valoarea investiției este de 250 mii lei.
Prin generozitatea locuitorilor din Bucea, a prietenilor preotului și bisericii și sprijinul de 50 mii lei primiți din partea Primăriei și Consiliului local Negreni, Capela și Sala Consiliului parohial Bucea au fost finalizate în acest noiembrie 2018.
Capela este amplasată în continuarea altarului de vară, construit din lemn și sticlă și are o sală mare de evenimente destinată ceremonialului religios, o sală cu instalație frigorifică pentru cei decedați, iar în spate grupuri sociale încălzite, cu apă curentă, totul finisat în alb.
Atât aici, cât și în sala de ședințe ridicată în spatele capelei, a fost adus mobilierul necesar și în această săptămână, marți, a avut loc evenimentul de sfințire a noilor clădiri.
Ceremonialul a fost săvârșit de IPS Andrei Andreicuț, cu un sobor de preoți, la care, pe lângă numerosul public, au participat Mircea Moroșan, primarul orașului Huedin, Gheorghe Boca, primarul comunei Poieni, Florin Radu Abrudan, primarul comunei Ciucea, Mircea Sărăcuț, primarul comunei Bulz – Bihor și Dorin Manea, primarul comunei Negreni.
După terminarea slujbei religioase de sfințire, ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit, i-a felicitat pe toți ce au contribuit la ridicarea acestor construcții necesare obștii de la Bucea și a decernat câteva distincții și diplome din partea Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului. Ordinul Mihai Vodă ( pentru laici ) a fost atribuit primarului comunei gazdă, Negreni, dl. Dorin Constantin Manea, iar Ordinul Sf. Pahomie de la Gledin, a fost înmânat dlui ing. Mircea Marius Ilea, proiectant și diriginte de șantier ce a coordonat aceste lucrări care mai cuprind și un părculeț cu bănci rânduit în curtea bisericii.
Diplome de aleasă cinstire au primit și cei ce au sprijinit financiar aceste lucrări, iar preotul paroh, Mircea Dejeu, cunoscut și apreciat nu doar ca un bun slujitor al altarului ci și ca un merituos gospodar prin ale cărui diligențe și eforturi a fost ridicată atât Casa de cultură cât și Monumentul eroilor din Bucea, i-a fost încredințat Ordinul pentru clerici: Mihai Vodă. Mulțumind participanților și ÎPS Andrei, preotul Mircea Dejeu a încheiat prin a cita o maximă a tatălui său. ,, Tot ce faci pentru tine, dispare o dată cu tine. Tot ce faci pentru alții, rămâne’’
În cadrul programului, Grupul vocal bărbătesc ,, Craii Măgurii’’ din Bucea a interpretat câteva cântece patriotice de pe CD – ul ce urmează să apară la sfârșitul lunii, intitulat : Măi române, sună goarna’’, cele 20 de melodii fiind dedicate Centenarului Marii Unirii de la 1 Decembrie 1918.
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie