O moţiune de care nu avea nimeni nevoie

Cum era de așteptat, moțiunea de cenzură „Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces şi fără cozi la vot” a căzut. Demersul PNL, USR, PMP şi UDMR, prin care s-a încercat retragerea de către legislativ a mandatului dat guvernului Dăncilă nu s-a bucurat de susținerea majorității parlamentarilor. Adică a 233 de deputați și senatori, cât era nevoie ca moțiunea să treacă. Ca urmare, entuziasmul liderilor partidelor de opoziție din România generat de rezultatele obținute la alegerile europarlamentare a fost spulberat de acest eșec politic. A fost cam ultima șansă a Opoziției să dea jos Guvernul PSD pe cale constituțională. Și asta pentru că începe vacanța parlamentară, apoi vine campania electorală pentru prezidențiale, vin sărbătorile de iarnă, o altă vacanță parlamentară, urmată de alegerile locale. Apoi, o altă vacanță parlamentară, şi abia apoi vin alegerile parlamentare.
De fapt, se știa de la început că șansele de reușită ale moțiunii sunt minime și că liderii politici din Opoziție nu au argumente solide cu care să convingă suficienţi parlamentari să-și dea votul pentru a răsturna Guvernul. Cu toate acestea, susținătorii lui Iohanis au încercat marea cu degetul ca nu cumva să-și atragă critici din partea electoratului pentru că nu fac nimic în urma mesajului transmis în contextul alegerilor și referendumului din 26 mai. Mai direct spus, a fost o pierdere de vreme, acest timp putând fi folosit pentru rezolvarea unor precum cele probleme semnalate chiar în textul moțiuni. Ca exemplu, s-ar fi putut adopta astfel de măsuri încât să nu mai fie nevoie de OUG-uri sau pentru prevenirea cozilor la vot. Numai că, după cum se vede, Opoziţia nu prea este interesată de rezolvarea problemelor de care le invocă, preferând păstrarea lor pentru a le folosi pe post de „gloanțe” în campaniile electorale.
Să luăm, ca exemplu, problema votului cetățenilor români din străinătate. Avem, de ani de zile, discuții legate de faptul că alegătorii români stau la coadă la ora 21 în fața secțiilor de votare și nu pot să-și exprime opțiunea electorală. Cu toate acestea, nu am auzit ca cineva din PNL, USR sau PMP să fi gândit o soluție pragmatică pentru prevenirea acestor situații. Totodată, nu am văzut niciun reprezentant al Opoziției să se lupte în parlament pentru a impune un proiect de lege care să răspundă la astfel de situații.
Dar, pe lângă neputința, bâlbâielile și lipsa de inspirație a Opoziției, moțiunea de cenzură a mai arătat şi cât sunt de „consecvenți” cei din UDMR. După cum știți, liderii Uniunii au fluturat mereu lozinca potrivit căreia ei nu-și trădează niciodată partenerii și că se țin de cuvânt. Într-adevăr, UDMR este consecvent, dar nu în relația cu partenerii români ci doar în raport cu interesele Budapestei. Deși avea un protocol de colaborare cu PSD, UDMR a ales să rupă înțelegerea și să votze moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă. Motivul: cimitirul din Valea Uzului, un scandal fals inventat de Budapesta, pentru a tensiona relațiile dintre români și maghiari.
De altfel, nu este pentru prima dată când UDMR manifestă o astfel de atitudine în relația cu partenerii politici români. În 1995, UDMR a ales să părăsească Convenţia Democrată pe motiv că partenerii din această alianță nu au agreat „Programul de autonomie” lansat de formațiunea condusă pe atunci de Marko Bela. De asemenea, aceeaşi formaţiune a ales, în 2004, să rupă protocolul de colaborare parlamentară cu PSD pe motivul că Ion Iliescu l-a graţiat pe Miron Cozma. Cam acesta este modul în care îşi respectă UDMR cuvântul când e vorba de partenerii politici români.

Articole din aceeasi categorie

One Response to O moţiune de care nu avea nimeni nevoie

  1. Despre udemere

    Preotul Vasile Antonie Tămaș, care trăiește în comuna Vâlcele, județul Covasna, a reacționat după ce liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că formațiunea pe care o conduce și maghiarii nu au ce sărbători cu ocazia Centenarului Marii Uniri, dar și că se teme ca, în lipsa realizărilor din ultimii 100 de ani, politicienii români vor recurge la discursuri „naționaliste”.

    „Salut, nimeni! De câte ori ai ocazia, jignești țara care te plătește ca să îi batjocorești simbolurile și poporul. Fii atent! M-am născut în Covasna, județul căruia tu, inesteticule îndoliat, îi tai pădurile și îi ștrangulezi investitorii. M-au ținut la piept toate bătrânele unguroaice din satul Aita Medie. La botezul meu din 1989, 80% din cei prezenți au fost unguri. Ce oameni minunați!

    Acum, nu vreau să pomenesc despre copiii nenăscuți de la Ip și Trăznea, omorâți în burta mamei cu baioneta, nici de preoții ortodocși spânzurați în Ardealul Românesc de către cei pe care tu îi tot evoci, ci despre felul în care tu, Nime-n drum, dai în țara asta ca mutu-n dobă.

    Mă, nimeni, am mai mulți prieteni unguri decât tine. Știi de ce? Pentru că la nivelul nostru de jos, al omeniei, ne ajutăm între noi. Am botezat sute de copii unguri, le-am sfințit casele și le-am îngropat morții. Da, oamenii morți din lipsa medicației și din cauza faptului că tu, odiosule anti-român și anti-maghiar, nu ai făcut nimic pentru ei. Te pricepi la fluturat steaguri și la ocărât popoare. Uită-te la tine, nimeni! Vorbești limba română ca portarul de la lagărul din Siberia și alți anti-români te-au pus ministru.

    Acum, esența! Îmi doresc să dispari în ceața ne-istoriei, lăsând ungurii omenoși în pace și târând după tine și dobitoacele din UDMR care îți seamănă leit. Știu, ar mai rămâne români de umilit în țară dar nu vreau să o mai faci tu. Ajunge! Nu ești cetățean al României! Ești doar o viperă mongoloidă care pune venin în pahare românești și ungurești.

    Iar despre 1918 să nu mai vorbești! Pe vremea aia trăiau oameni, mă, nu nebotezați ca tine.” a scris preotul Vasile Antonie pe Facebook.

    Părintele Vasile Antonie Tămaș este cunoscut după ce a lansat campania de salvare a pruncilor de la avort, „Nu-i avorta, nu-i abandona, îi creștem noi!”, pe parcursul căreia au fost salvate zeci de vieți ce urmau a fi curmate.