O excepţională gală „Colind Iancului”

An de an, Societatea Cultural – Patriotică „Avram Iancu” din România, organizează, în pragul sărbătorilor de iarnă, generica gală „Colind Iancului” , al cărei program este structurat, îndeobște, pe valorile tradiționale acumulate în milenara noastră existență și a cântecelor patriotice de mare vibrație sufletească.Ediția din acest an jubiliar a Centenarului Marii Uniri din 1918, a fost excepțional organizată de Filiala Cluj a Societății Naționale, la acest maraton de aleasă ținută participând 21 de filiale din județele Alba, Bihor, Bistrița Năsăud, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Mureș și Satu Mare.
Ca și în anii trecuți, Cetele de colindători, îmbrăcați în straiul tradițional de odinioară, purtând chiar elemente din recuzita strămoșeștilor noastre obiceiuri de Crăciun și An Nou, s-au reunit , duminică, la ora 11, în jurul monumentului Memorandiștilor. De aici, din centrul municipiului, pregătit și el cum se cuvine pentru apropiatele sărbători de iarnă, s-a întins o adevărată paradă a portului popular tradițional ce a colorat Bulevardul Eroilor până în fața Catedralei Ortodoxe, la statuia crăișorului Avram Iancu, unde s-a cântat imnul societății și trei colinde.
La ora 14, în sala Atena de la Grand Hotel Napoca, s-a desfășurat gala „Colind Iancului”, eveniment prefațat de lansarea unui CD de Cântece Patriotice aparținând Clubului Vedetelor și a celor două apariții editoriale dedicate Centenarului Unirii, la care a participat un numeros public, președintele Societății Cultural – Patriotice ,,Avram Iancu” din România, Victor Bercea, Ioan Țuhuțiu, prim – vicepreședinte, vicepreședinții Alexandru Rus și Ioan Sima, președintele filialei Cluj, Tiberiu Groza și alți membri cu responsabilități în structurile societății naționale și locale.
Despre valoarea antologiei istorice: „Moții și Marea Unire”, lucrare semnată de Victor Bercea, Vasile Lechințan, Vasile Șt. Tutula și Lazăr Morcan, cât și despre „Culegere de Colinde” de pe Valea Someșului Mic, de la poalele Muntelui Vlădeasa și de pe Valea Someșului Mare și Sălăuței, a vorbit Vasile Șt. Tutula.
Vorbind despre moți și Munții Apuseni, col ( r ) Vasile Șt. Tutula, a zăbovit la capitolele „Ținut locuit peste tot de o poporațiune îndesată și curată românească”, apoi „Aici în întăriturile acestea zidite de Dumnezeu, au stat adăpostiți o mie de ani strămoșii noștri”, „Nu e părău, nici plaiul, de care să nu fie legată o amintire scumpă sufletului nostru, nici vârf de munte, care să nu-și aibă povestea lui frumoasă și cântecul lui”.
Desigur, din temeiul de granit al edificiului național nu lipsesc pagini ce vorbesc de răsculații lui Horea ce plănuiau să unească Transilvania cu țara Românească.
Găsim în acest volum ilustrat îndemnurile lui Avram Iancu în lupta pentru libertate și unitate națională în timpul Revoluției din 1848 – 1849, discursurile lui Simion Bărnuțiu, Andrei Șaguna, Ioan Lupaș și a altor personalități istorice.
Nu lipsesc din acest volum, printre altele, portretele acestor corifei ai unirii și ecoul Războiului de Independență din 1877 – 1878 în Apuseni, precum și nici atrocitățile de grupuri de „comando” ungurești.
Culegerea de Colinde, ne spun autorii: Col. r. Lazăr L. Rusu, Prof. Petru Gh. Iancu și Col r. prof. dr. Vasile Șt. Tutula, reprezintă expresia cea mai vie a culturii teologice și duhovnicești populare, a românului creștin…sunt poezie și cântare sfântă, evlavie și bucurie…
Copii din Clubul Vedetelor, (Muguri de folclor), coordonați de prof. Săndel Filip și prezentați publicului de un cunoscător al domeniului, Tiberiu Groza, organizator al acestei a XXIV – a ediție, au interpretat trei piese din noul lor CD : Noi sântem români, Din Țara Moților și Cântă cucu – n Bucovina, fiind răsplătiți cu aplauze și ridicarea publicului în picioare, iar CD – ul și cele două volume amintite au putut fi achiziționate de la standul sălii.
Cât privește spectacolul, care a durat aproape patru ore, și ce-l mai exigent profesor îl nota cu foarte bine.
Președintele Societății Cultural – Patriotice „Avram Iancu” din România, care are 77 de filiale în țară, prof. Victor Bercea, a invitat în scenă Grupul folcloric „Miorița” al Liceului Lucian Blaga din Cluj – Napoca, Colindătorii din Ieud – Maramureș, Fanfara din Telciu – Bistrița Năsăud, primul Grup folcloric din Ribița – Hunedoara, Colindătorii Școlii din Cristorel – Cluj, Grupul folcloric Flori de cântec românesc – Baia Mare, Ansamblul Rapsodia Someșană, Colindătorii din Abrud – Alba, Ansamblul Mărișana din localitatea clujană Mărișel, condus de prof. Ioan Mariș, Colindătorii din Lupșa – Alba, Colindătorii din Oradea, Grupul de dănțăuși din Soconzel – Satu Mare, Grupul artistic Cânt sălciuan – Sălciua, Alba, Grupul artistic Buciumul – Cluj – Napoca, Corala Colegiului Militar – Alba Iulia, Ansamblul folcloric Vișeul de Sus – Maramureș, Ansamblul folcloric Dor Transilvan, al cărui director artistic este tocmai președintele Filialei Cluj – Napoca a SCP „Avram Iancu”, Corala Voci Ardelene, al doilea Grup artistic din Ribița – Hunedoara și Ansamblul folcloric Doina Târnavelor din Albești – Mureș.
Întâlnirea a dovedit cât de consistent și valoros este obiceiul și tradiția moștenirii la românii transilvăneni, potențialul creativ și dragostea față de trecutul glorios ce poartă aura Marii Uniri de la Alba Iulia, ce trebuie să genereze unitate și acțiune comună pentru binele ce ni-l dorim viitorului acestei țări ce trebuie să prospere în marea familie europeană.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie