Nuntă la Boju

Zeci de săteni, împreună cu membrii Ansamblului folcloric „Mugur de Dor” vor reconstitui duminică, 22 septembrie, în localitatea clujeană Boju, obiceiul nunții tradiționale, în cadrul unui eveniment organizat cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale  (CJCPCT) Cluj.

Manifestarea va începe la ora 12:00, la o casă de la intrarea în sat, de unde mirele și întreg alaiul vor pleca spre casa nașilor și a miresei. „Vor fi surprinse momente precum tărostitul la mire, strigăturile în timpul alaiului, legarea drumului și iertăciunile de la casa miresei. Apoi, la căminul cultural vor fi prezentate strigăturile în prag, nora va fi primită de soacră, și tot aici va fi amenajat patul miresei, zestrea pregătită de fată pentru nuntă și se va încheia cu datul găinii la nănași – au anunțat organizatorii.

Întregul obicei va fi fotografiat și filmat, iar materialele rezultate vor intra în arhiva și în patrimoniul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, ”ca mărturie vie pentru generațiile următoare”.

La reconstituirea de la Boju sunt așteptați toți cei care doresc să vadă cum se desfășura odinioară o nuntă tradițională. Nunta va fi urmată de un spectacol folcloric susținut de Sergiu Sotelecan, Andreea Ciupe, Iulia Bucur și Dacian Gălățan, acompaniați de grupul instrumental „Regal Transilvan”, alături de Ansamblul folcloric „Mugur de Dor”.

Totul se va încheia cu jocul satului și cu o petrecere pentru cei tineri.

M. T.

Articole din aceeasi categorie