Nostalgia anilor de liceu, la umbra Mănăstirii Nicula

Joi, 20 septembrie, municipiul Gherla a avut parte de oaspeţi  mai deosebiți. Cu toţii s-au născut pe aceste meleaguri, dar între timp s-au  răspândit în toată ţara. Este vorba  de un grup de 20 de absolvenţi ai Liceului Teoretic „Petru Maior”, promoţia… 1960.   Oameni împliniţi şi ca vârstă şi ca meserie, dar plini de elan tineresc şi de amintiri plăcute din anii liceului.

La apelul gazdelor, în frunte cu notarul gherlean Gheorghe Fodor, atâţia au răspuns, dar cei prezenţi au retrăit din plin nostalgia acelor ani frumoşi. Ne este greu numai să ne gândim la cei 58 de ani de la absolvirea școlii (pe atunci au terminat 11 clase, nu 12), o perioadă plină de experienţele vieţii. Cu toţii au devenit oameni de seamă ai domeniilor în care s-au format – medic veterinar, profesor sau jurist ș.a.

La Mănăstirea Nicula s-a ţinut o slujbă de pomenire în memoria celor plecaţi în lumea umbrelor. Totodată, oaspeţii Gherlii (de fapt, reveniţii oraşului, unde au copilărit) au depus o coroană de flori la mormântul uneia din cele mai mari personalităţi literare ale oraşului, prof. univ. Ion Apostol Popescu, figură  proeminentă a învăţământului universitar târgu-mureşean, unde a activat ca profesor de  literatura română veche şi pe care l-au avut ca  dascăl şi cei 20 de foşti absolvenţi prezenţi la întâlnirea de 58 de ani. Unii dintre ei au avut lacrimi în ochi în momentele când au depănat amintirile şi experienţele din anii studiului şcolar. Cu ocazia deplasării la Mănăstirea Nicula au vizitat noul lăcaş de cult aflat în construcţie şi expoziţia de icoane pe sticlă din incintă.

Întâlnirea de suflet a continuat în salonul modern al restaurantului „Mariflor” de la marginea municipiului Gherla, unde şi muzica a fost pe măsura vârstei participanţilor.  Adică valsuri şi tangouri. Important e că toată lumea s-a simţit bine.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie