Nehotărârea lui Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat că este „aproape hotărât” să organizeze un referendum, chiar în 26 mai, când vor avea loc alegerile europarlamentare. Șeful statului a explicat că vrea să afle dacă poporul român „tolerează corupţia sau dacă trebuie să tragem linia şi să spunem atât”. O aberație cum nu s-a mai văzut și o cheltuială total inutilă?! Să vii în fața românilor cu o astfel de întrebare?! Evident că orice om normal la cap care se va prezenta în cabina de vot va spune că nu este de acord cu corupția. Și asta mai ales că, după mai bine de 20 de ani în care corupția a stat în prim planul dezbaterilor publice, aproape tot românul trăiește cu ideea că acest flagel este principala cauză care afectează dezvoltarea țării noastre. Nu cu un referenum se pune capăt abaterilor de la moralitate sau de la datorie. Poți chema românii la urne în următorii 50 de ani, în fiecare duminică, să spună că nu sunt de acord cu corupția și tot nu se va schimba nimic. Așa cum nu s-a schimbat nimic nici în urma campaniilor anti-corupţie, cele din ultimii ani, cu arestări televizate sub bagheta DNA. Până nu vom înțelege că problema corupției nu poate fi diminuată decât prin educație și că în acest sens trebuie acționat în special în școli, vom continua să ne frământăm zilnic din cauza acestui flagel.

Revenind la intenția lui Klaus Iohannis de a organiza un referendum chiar în ziua alegerilor pentru forul legislativ european, pare că demersul președintelui nu se înscrie în vreo strategie de combatere a corupției. Scopul ar putea fi unul singur: de a mobiliza electoratul să participe la vot, astfel încât PNL să-şi maximizeze șansele de a obține rezultate bune. Iohannis știe că formațiunea liberală nu se simte foarte bine și că există riscul ca la euroalegeri să obțină rezultate sub aşteptări, lucru care ar încurca serios planurile președintelui pentru a câştiga un nou mandat. Un semnal clar că PNL se află într-o situație disperată este chiar lista de candidați pentru Parlamentul European.

Faptul că urmașii Brătienilor au fost nevoiți să aducă în partid un om de televiziune pentru a deschide lista pentru confruntarea electorală din luna mai arată, pe de o parte, criza de resursă umană cu care se confruntă formațiunea liberală, iar, pe de altă parte, lipsa de încredere în proprii membri.

Conducerea PNL s-a gândit că este bine să facă mişcarea cu omul de televiziune, pentru că acesta se bucură o oarecare simpatie în rândul publicului, ceea ce ar genera câteva procente în plus în favoarea PNL la alegerile europarlamnetare. Aşa o fi. Numai că liderii PNL nu au luat în calcul faptul că like-urile de pe paginile de socializare nu înseamnă şi voturi. Nu au luat în calcul nici demoblizarea pe care o poate genera această mişcare la nivelul activului PNL. Deja au fost vociferări în partid din cauza deschizătorului de listă pentru alegerile din mai şi, mai mult ca sigur, vor mai fiind membri cu state vechi în PNL care consideră că nu au nici un motiv să se implice în această campanie electorală din moment ce munca lor este desconsiderată, iar cei care iau caimacul sunt din afara partidului.

Oare câtor membri PNL le convine ca, după ce ani la rând s-au luptat pentru voturi, luând la pas străzi cu noroaie şi bătând din uşă în uşă prin oraşe şi sate să mobilizeze lumea, să vadă că partidul lor a ales să importe candidaţi!?

Articole din aceeasi categorie

3 Responses to Nehotărârea lui Iohannis

  1. GERULA

    Acest Iohannis este un antiroman feroce.Jos cu tradatorul!

  2. Unu'

    Ar trebui votați numai membri ai unor partide mici naționaliste sau naționaliști independenți.
    La naiba cu actuala clasă politică, ne-am lămurit cu ea!

  3. Aiurel

    Corect: PROPRIII membri. Pluralul articulat al lui „propriu” este cu trei i (unul din rădăcină + unul al pluralului + unul al articolului).