Moș Crăciun e infractor

Nu e nici titlu de poezie și nici o nouă colindă remixată cu infuzii de hip hop. Copiii, marii fani ai „bărbosului„ cu tichie roșie, se vor supăra pe mine că le-am denigrat sponsorul în perioada de iarnă, dar am ajuns rapid, în accepțiunea altora pripit, la această concluzie după ce am văzut că un fost senator, un fost ministru și un fost președinte de Federație, condamnați la închisoare cu executare pentru fapte de corupție, au primit mai nou și eticheta de foști pușcăriași, fiind repuși în libertate după nici șase luni petrecute la…răcoare, în condițiile în care oricum s-au pricopsit cu pedepse nesimțit de mici, de trei, patru și cinci ani. Pe care știm bine că nu le-ar fi „onorat” integral, din moment ce pușcăria în România îl transformă pe infractor în șoarece de bilbiotecă și mare scriitor, iar cei ajunși după gratii reușesc să scrie cinci-șase cărți în timp record. Ce frapează este că „operele” acestor literați de conjunctură se…vând ca pâinea caldă sau pur și simplu nu le găsești în librării. De ce? Fiindcă nu au preț!

Dan Șova, Constantin Niță și Rudel Obreja, victime colaterale în acest caz, așa cum au fost și alții, pot depune mărturie că Moș Crăciun există, fie el întruchipat de X sau de XXX. În acest caz, Moș Crăciun nu e chiar moș, fiind întruchipat de Înalta Curte de Casație și Justiție, care, dorind să facă o faptă bună în plină perioadă a sărbătorilor de iarnă, le-a dosit sub brad celor trei nominalizați pachete generoase în care aceștia au găsit „vizele” de punere în libertate. Libertate de care au fost privați – ei zic că pe nedrept – pentru fapte pe care nu le-au comis intenționat, ci din greșeală. Cum tot dintr-o greșeală impardonabilă au și fost condamnați.

Concret, după o detenție de nici jumătate de an, fostul senator Dan Șova, condamnat pe 20 iunie anul curent, la o pedeapsă definitivă de 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență în deja celebrul dosar CET Govora, a fost pus în libertate. După cinci luni la mititica, fostul senator a descris experiența drept una „umilitoare”.

Constantin Niță, fostul ministru al Energiei, condamnat pe 28 iunie anul curent la 4 ani de închisoare cu executare, pentru aceeași acuză, (ne)săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, a fost redat societății care l-a nedreptățit. În fine, Rudel Obreja, fost președinte al Federației Române de Box, condamnat pe 5 iunie anul curent, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”, în care mai figurează și numele „pugilistei” de categoria grea Elena Udrea, care a primit șase ani de închisoare, a reușit, după un meci de 12 reprize disputate la intensitate maximă, în care prima regulă spune că nu există reguli, să facă KO decizia inițială, care, numărată, s-a declarat învinsă, cu prosopul aruncat de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Mă întreb la ce decizie trebuie să ne așteptăm în cazul lui Liviu Dragnea, judecat de același complet care i-a eliberat din lesă pe Șova, Niță și Obreja? Nu pot să închei fără să nu invoc articolul 7 al Tratatului Uniunii Europene, în baza căruia și prin activarea acestuia, poate fi suspendat dreptul de vot al unei țări membre, din cauza sistemului judiciar. Polonia se află în colimatorul UE din această pricină, iar România a primit deja un avertisment, care se poate lăsa cu o gastrită la nivelul încrederii.

Cristian FOCȘANU

Articole din aceeasi categorie

3 Responses to Moș Crăciun e infractor

  1. Aiurel

    … oricine ai fi, o, omule care judeci, ești fără cuvânt de răspuns… (Romani 2,1)