Monument nou dedicat eroilor din Cubleșul Someșan

Evenimentele închinate Centenarului Marii Uniri continuă și în această săptămână. Bunăoară, în Cubleșul Someșan, sat aparținând comunei Panticeu, a fost inaugurat noul Monument dedicat eroilor localității căzuți pe câmpurile de luptă în primul și al doilea război mondial.
Acest solid și necesar obelisc, ridicat în centrul civic al localității la inițiativa primarului Aron Lungu, a trebuit să fie dezvelit în ziua de 1 Decembrie, însă datorită faptului că înaripatul vultur ce este așezat pe aceasă simbolică construcție, a întârziat să ajungă la destinație, evenimentul inaugurării a fost decalat.
La ceremonialul religios de sfințire a monumentului, a participat ÎPS Arhiepiscop Andrei Andreicuț și un sobor de preoți din comunele învecinate Panticeului, alături de prelați fiind prezenți locuitori din sat, elevi ai școlii gimnaziale Panticeu, oficialități locale și primarul comunei, ing. Aron Lungu.
După slujba de sfințire, ÎPS Andrei, a felicitat conducerea comunei pentru această realizare închinată celor care s-au jertfit pentru apărarea ființei și integrității țării, îndemnând la unitate și acțiune comună pentru binele României și a poporului nostru.
În alocuțiunea sa, dl. Aron Lungu, a adus prinosul său de recunoștință eroilor ce au plătit cu viața libertatea și reîntregirea patriei, iar acest monument pe care stă înscris: „S-a ridicat acest monument în 2018, anul Centenarului Marii Uniri, în memoria celor căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei și credinței strămoșești. Glorie și veșnică recunoștință patrioților care s-au jertfit pentru libertatea României”, este un simbol al veșnicei recunoștințe din partea noastră și a generațiilor viitoare.
Programul s-a încheiat cu depunerea unor coroane de flori din partea administrației publice locale și al Bisericilor, iar elevii școlii au prezentat un scurt program ce a cuprins recitări de poezie patriotică, cântece patriotice și colinzi, iar ÎPS i-a binecuvântat și le-a oferit mici atenții din partea Episcopiei.
De remarcat este și faptul că această localitate, în care s-a născut și primarul, dispune de o viguroasă infrastructură, din care nu lipsește apa potabilă curentă și rețeaua de canalizare, internet, drumuri asfaltate, școală nouă și cămin cultural, însă are multe case goale și o populație de zece ori mai mică față de anii ’80.
Din cele 660 de capete de bivoli înregistrați în inventarul Cubleșului în 1989, mai sunt doar 12, datorită faptului că forța… fizică a localității este într-un dureros declin.
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie