Modificări la Legea Educației Naționale

O ordonanță de urgență adoptată joi de Executiv aduce o serie de modificări Legii Educației Naționale nr. 1/2011.

Potrivit unui comunicat al MENCȘ, remis presei, actul normativ reglementează modalitatea de susținere a examenului de definitivat, în sensul că o persoană îl poate susține concurs de cel mult trei ori fără a plăti taxă. Ulterior, susținerea examenului va fi condiționată de achitarea unor taxe stabilite de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice. De asemeni, persoanele care nu au promovat acest concurs se pot prezenta la o nouă sesiune după reluarea, de fiecare dată, anterior susținerii examenului, a stagiului de practică de un an școlar.

„Pentru candidații (cadre didactice debutante) care nu au dobândit definitivarea în învățământ și au ocupat un post didactic vacant, prin concurs național, directorul unității de învățământ încheie contractul individual de muncă pe o perioadă de cel mult un an școlar. În situația în care aceștia promovează examenul pentru definitivarea în învățământ, prin concurs național, în termen de cel mult 6 ani de la ocuparea postului didactic vacant, consiliul de administrație modifică durata contractului individual de muncă din perioadă determinată în perioadă nedeterminată” – se precizează în comunicatul MENCȘ.

Actul normativ reglementează și forma de echivalare a gradului didactic I pentru personalul didactic care a obținut titlul științific de doctor în domeniul în care poate fi încadrat sau în domeniul științelor educației și care îndeplinește cumulativ condițiile de formare inițială și condițiile de vechime la catedră, de minimum 4 ani de la obținerea definitivării în învățământ.

Ordonanța de urgență mai stipulează că învățământul special integrat se organizează în învățământul de masă, prin cuprinderea fiecărui preșcolar și elev cu dizabilități sau cerințe educaționale speciale în grupe, clase sau formațiuni de studiu în învățământul de masă. „Durata școlarizării copiilor cu cerințe educaționale speciale poate fi mai mare decât cea precizată prin lege și se stabilește în funcție de nevoile individuale, de gradul și tipul dizabilității, prin ordin de ministru. Prin excepție, în învățământul de masă se pot organiza grupe/clase speciale cu elevi cu dizabilități, cu avizul inspectoratului școlar județean/ISMB, în conformitate cu normele metodologice aprobate prin ordin al ministrului Educației” – precizează MENCȘ.

În învățământul superior, ordonanța aduce modificări privind funcționarea școlilor doctorale. Actul normativ prevede „acreditarea temporară a școlilor doctorale, pentru anul 2016-2017, până la aprobarea noii metodologii de evaluare externă și derularea evaluărilor externe necesare acreditării școlilor doctorale, astfel încât acestea să poată organiza examene de finalizare a studiilor doctorale și să poată emite diplome și titluri universitare recunoscute de către MENCS”. De asemeni, modifică și condițiile pentru ocuparea funcției didactice de profesor universitar. Noua reglementare se aplică începând cu anul universitar 2017-2018.

Actul normativ mai prevede că angajarea pentru participarea la un proiect de cercetare câștigat în urma unei competiții naționale și/sau internaționale se poate face pe perioadă determinată, fără parcurgerea altor formalități prealabile, prin încheierea unui contract individual de muncă pentru personalul nominalizat în listele de personal ca membri în echipa proiectului.

De asemeni, actul normativ aduce modificări și Ordonanței de Urgență nr. 75/2005 privind asigurarea calității educației. Potrivit MENCȘ, universitățile care, în urma evaluării instituționale, nu îndeplinesc standardele de calitate, vor depune un dosar prin care solicită o nouă evaluare în termen de doi ani de la data primei evaluări. În plus, universitățile care nu îndeplinesc standardele de calitate în cadrul a două evaluări instituționale consecutive, vor intra în proces de lichidare.

M. T.

Articole din aceeasi categorie