,,Modernizăm Trecutul”

Iată încă un provocator proiect lansat zilele trecute de Asociaţia pentru Sprijinirea Dezvoltării Rurale – Dezmir, care aduce meşteşugurile trecutului în atenţia tinerilor creativi şi talentaţi din mediul rural.

Aici, la marginea municipiului Cluj – Napoca, unde tentaţiile au dimensiuni nebănuite, managerul asociaţiei, doamna Viorica Rusu şi colaboratorii săi, au iniţiat un nou proiect de mare valoare competitivă la care sunt chemaţi să participe tineri cu domiciliul în sate, interesaţi de moştenirea culturală rurală şi de moda vestimentară.

,,Modernizăm Trecutul”, oferă tinerilor un sistem integrat de instruire în domeniile: Modele tradiţionale; Design vestimentar; Cusătură manuală tradiţională; Instruire şi consultanţă antreprenorială.

Modernismul implementat de acest proiect cofinanţat de Electrica  în cadrul programului de granturi : ,,Electrica pune România într-o altă lumină”, îşi are ca finalitate recuperarea şi promovarea modelelor tradiţionale în designul vestimentar modern.

Din prezentarea făcută de doamna Viorica Rusu, la Atelierul de Meşteşuguri al Asociaţiei din Dezmir, am reţinut faptul că pe lângă importanţa valorificării elementelor de patrimoniu cultural imaterial rural în domeniul modei vestimentare, se urmăreşte dezvoltarea competenţelor teoretice şi practice , cât şi al abilităţilor antreprenoriale  necesare demarării unor afaceri în domeniul modei vestimentare.

Desigur, nu au fost omise principalele activităţi ce susţin implementarea proiectului prin organizarea conferinţei: ,,Motivele tradiţionale româneşti sursă de inspiraţie pentru modă”, susţinută de etnografi.

Instruirea practică, pentru fiecare domeniu, se desfăşoară sub îndrumarea unor specialişti cu mare experienţă, care vor avea la dispoziţie materialele necesare pentru execuţia unei colecţii de haine  ce va fi promovată publicului larg prin expoziţii, online şi editarea unui catalog cu această colecţie.

Merită subliniat faptul că atmosfera rustică din atelierul meşteşugurilor Dezmir, este generată de această valoroasă expoziţie permanentă cu nu mai puţin de cinci războaie de ţesut funcţionabile, atelier de olărit, cusături artizanale, pictură, lucru cu mărgele, fotografii cu întreaga istorie a satului şi tot ce cuprindea lada de zestre a vremurilor trecute.

Este un adevărat atelier tezaur, care reabilitează şi modernizează trecutul , un atelier despre care reprezentanta Electrica SA, Ioana Andronic, a spus că este o bijuterie care aduce trecutul în sufletul nostru, motiv pentru care , prin această cofinanţare, intermediată de Povestea luminii, Electrica sprijină dezvoltarea durabilă, cu impact pozitiv asupra comunităţii locale de aici.

În concluziile sale, primarul comunei Apahida, domnul Grigore Fati, a felicitat asociaţia pentru numeroasele programe implementate în deceniul existenţei sale, asigurând asistenţa că în programele investiţionale ale administraţiei comunale, există şi soluţia construirii unui sediu pentru dezvoltarea meşteşugurilor la Dezmir.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie