Mai e nevoie de Școala tradițională în România?

Se cunoaște că, încă din secolul al XVIII-lea, ce se învăța în marile universități ale lumii și, mai ales, felul în care se preda în aceste universități a fost criticat și, nu de puține ori, ironizat de savanți și absolvenți celebri, de la Adam Smith la Einstein și, mai aproape de noi, de la Steve Jobs la inventatori și antreprenori celebri. Și viața, cu deosebire tehnologia, le-a dat dreptate.

Recent și Elon Musk desființează școala tradițională, susținând necesitatea unui învățământ orientat pe dezvoltarea aptitudinilor copiilor (învățământ experimentat pe copiii săi). Deși e greu de crezut că cititorul nu știe cine este astăzi Elon Musk, facem, totuși, precizarea că Elon Musk este unul dintre cei mai prolifici antreprenori din ultimele decenii. Este CEO și CTO la SpaceX, membru în boardul de directori Solar City, fondator la Tesla Motors și arhitect de produs la aceeași companie. Tot el a co-fondat PayPal. Și nu în subsidiar, Elon Musk este și unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri tineri ai lumii. Este un pionier al celor mai noi și curate tehnologii ale planetei, pregătind și experimentând tehnologia călătoriilor spațiale pe Lună și Marte și zborurile intercontinentale ce vor dura doar 30 de minute. Este producătorul mașinilor Tesla, mașini care nu poluează și poate cel mai important antreprenor vizionar al lumii noastre.

Cu toate acestea, el este un adversar declarat al învățământului tradițional, față de care în ultimul deceniu și-a exprimat în repetate rânduri profunda dezamăgire. Iată câteva opinii ale acestuia: ”Cred că nu ajută la nimic să înveți multe lucruri care ți se predau în școală, pentru că nu le folosești niciodată în viitor, iar copiii sunt bulversați vizavi de motivul pentru care ele sunt trecute în manuale”; ”Nu este nevoie să fi absolvit o facultate, nici măcar un liceu. Dacă cineva termină o universitate bună ar putea fi un indicator al faptului că este capabil de lucruri mărețe, dar nu este neapărat cazul”, adăugând că lumea de azi face o regretabilă confuzie între școală și educație și afirmând cu fermitate că poți să ai succes în viață și fără o diplomă.

Și iarăși viața i-a dat dreptate, în sensul că, cel puțin în Statele Unite ale Americii, noul trend este ca marile companii să angajeze și oameni care nu au studii, dar au abilitățile cerute pentru postul respectiv. Ca dovadă, în octombrie 2018, site-ul de joburi Glassdoor a făcut o listă cu 15 corporații care susțin că studiile nu mai reprezintă un criteriu de selecție la angajare. Printre acestea se află Google, Apple, IBM, EY, Penguin Random House, Costco Wholesale, Whole Foods, Hilton, Publix, Starbucks, Nordstrom, Home Depot, Chipotle, Lowe’s și chiar Bank of America!

Ceea ce nu știe Elon Musk și nu știu nici marile companii americane la care am făcut referire mai sus este că noi le-am luat-o cu mult înainte, în sensul că și pe timpul erei comuniste, și după 1990, pentru vechea și noua nomenclatură joburile bine plătite și chiar locurile în Parlament și Guvern au fost și sunt mult mai prietenoase ca-n State. Contează dosarul și calitatea de membru și nu studiile. Câteodată și diploma. Diplomă care azi este, totuși, și o inedită sursă de risc. În sensul că, în baza ei, suntem catalogați analfabeți funcționali. Și nu unii oarecare, ci dintre cei mai serioși din Europa! De aici și întrebarea: Mai e nevoie de școala tradițională în România?!

Prof. dr. Mircea BERTEA

Articole din aceeasi categorie