Legea pensiilor, o bombă cu fitilul aprins

La aproape două săptămâni de la validarea sa de către Parlament și depunerea jurmământului, Guvernul Orban anunța că PNL are ca obiectiv creșterea pensiilor și a dat asigurări că nimeni nu se va atinge de pensiile românilor. ”Le spun părinţilor şi bunicilor că PNL are ca obiectiv creşterea pensiilor. Nu se atinge nimeni de pensiile lor, avem ca obiectiv respectarea legii pensiilor”, este declarația pe care șeful Guvernului a făcut-o, cu zâmbetul pe buze, la jumătatea lunii noiembrie, la finalul unei ședințe a Biroului Executiv al formațiunii liberale. Tot atunci, premierul a promis că-l va demite pe Ioan Petru Căprariu, președintele Casei Naționale de Pensii, numit de Viorica Dăncilă.

Promisiune pe care a pus-o în aplicare pe 9 decembrie, când l-a înscăunat pe Laurențiu Țenț. Dar înainte de a face această mutare, același Ludovic Orban a anunțat, pe 27 noiembrie, că punctul de pensie va exploda în 2020 și va crește ca Făt-Frumos cu 40%, în baza Legii pensiilor, care, spune el, va fi aplicată. O creștere, trebuie să recunoaștem, care pune o presiune uriașă pe „umerii” bugetului. Câteva zile mai târziu, premierul nu mai vorbea de procente, ci de o reîmprospătare a sistemului de pensii. Nu îmi dau seama dacă liberalii au în vedere o revizuire completă, bazată pe contribuții și fonduri private, pentru ca sistemul de pensii să devină sustenabil și la noi.

Chestionat în legătură cu aceeași problemă pe 9 decembrie, vicepremierul Raluca Turcan s-a ferit să vorbească de o creștere a pensiilor, mărginindu-se să-i pieptene pe pensionari, asigurându-i că nu vor exista tăieri în 2020. Până aici nimic extraordinar, nimic ieșit din comun. Altfel spus, suntem vaccinați și obișnuiți să fim păcăliți. Îndepărtarea unui om al vechii guvernări era așteptată, pentru a-l putea înlocui cu un reprezentant al noii conduceri. Dar vă invit să constatați cum se sucește premierul în privința creșterii pensiilor. Deunăzi, invitat într-o emisiune televizată, Ludovic Orban i-a avertizat pe bieții pensionari să nu-și facă iluzii, că nu sunt bani de creșteri. Și după modelul președintelui Klaus Iohannis a început să-i biciuiască verbal pe social-democrați, aruncând pisica neagră în curtea acestora, acuzându-i că au făcut promisiuni cu scopul de a câștiga alegerile. Constat că Orban joacă riscant. Văd o contradicție între interesul politic în contextul alegerilor de anul viitor și raționalitatea economică. Nu e primejdios să spui înainte cu doar câteva luni de alegerile locale că renunțăm la măriri pentru că nu vrei să prostești poporul? Întreb și eu. E clar că prorogarea legii pensiilor este în acest moment soluția cea mai bună dintre cele rele pentru a împiedica o explozie de proporții a deficitului bugetar în următorii doi ani. Care, prin extensie, va duce la creșterea datoriei publice, aceasta fiind varianta optimistă. În versiunea pesimistă, România ar ajunge să împrumute mai mulți bani de pe piețele internaționale și mai scump. Previziunile sunt sumbre, înțelegând că politica actualului guvern împinge România în prăpastie.

Așadar, anunțata creștere a punctului de pensie cu 40% nu este numai un plan imprudent, hazardat și aventuros al guvernării liberale, dar și periculos. Planul travestit al premierului și scenariul liberalilor îmi pare mărul otrăvit și ferchezuit din povestea „Albă ca zăpada” a fraților Grimm. Disimulația liberalilor îi va aduce pe pensionari în pierdere. În egală măsură, proiectul pusilanimistului Orban de a elimina pensiile speciale este sortit eșecului. Din nou zic că Orban se joacă cu focul amenințând pensiile speciale cu bisturiul. Am văzut cu toții reacția imediată a instanțelor judecătorești. Și mai luați în calcul un aspect: presiunea pe sistemul de pensii va crește pe viitor, iar analiștii estimează că în 2035 vom asista la un val de pensionări din rândul așa-numitei generații a decrețeilor. Altfel spus, în condițiile în care populația României nu doar că se reduce, dar îmbătrânește, sistemul public actual de pensii este neviabil. În concluzie, guvernul este forțat ca în tentativa de reîmprospătare anunțată de premier să țină cont de trei aspecte: vârsta de pensionare, planul de creștere a punctului de pensie și cuantumul asigurărilor sociale.

Cristian FOCȘANU

Articole din aceeasi categorie

One Response to Legea pensiilor, o bombă cu fitilul aprins

  1. ovi

    Orban si gasca trebuie sa se tina de cuvant si sa taie toate pensiile speciale , a celor din justitie pentru ca nu-si fac treaba corect, a militienilor si a militarilor care la revolutie au impuscat romanii. Apoi votul in doua tururi la locale si la parlamentare.