Laureatul Nobel Eric Maskin a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai

Economistul american Eric Maskin, laureat al Premiului Nobel, a primit miercuri titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Babeş-Bolyai” şi a inaugurat ediţia din acest an a Conferinţei ERMAS, cu prelegerea „Cum să îmbunătăţeşti alegerile prezidenţiale”, informează AGERPRES.

În cadrul acestei conferinţe, Eric Maskin a făcut o prezentare a sistemelor electorale prezidenţiale, dându-le ca exemplu pe cele folosite în SUA şi Franţa. Economistul a făcut o paralelă, analizând rezultatele campaniilor prezidenţiale care au dus la alegerea actualilor preşedinţi Donald Trump, în SUA, şi Emmanuel Macron, în Franţa.

Maskin, care este profesor la Harvard, consideră că ambele sisteme, american şi fracez (cel din urmă având similarităţi cu cel folosit în România), deşi sunt diferite, au o vulnerabilitate comună la ceea ce numim divizarea electoratului. Eric Maskin pune sub semnul întrebării aceste sisteme de vot, respectiv pe cel al regulii majorităţii, susţinând că la o analiză mai amănunţită se observă că acestea pot duce la câştigarea alegerilor de către persoane care de fapt nu întrunesc cea mai mare popularitate.

Economistul american şi-a dedicat o mare parte din carieră dezvoltării unei teorii care are ca scop elaborarea unui sistem electoral care să conducă la un rezultat cât mai reprezentativ pentru o comunitate. Spre exemplu, el a spus miercuri, în discursul său, că în cursul alegerilor există întotdeauna votanţi care preferă un al treilea candidat, faţă de cei doi principali (de exemplu, Bloomberg, faţă de oponenţii Trump-Clinton), care întruneşte mai puţine procente în opţiunile de vot. Aceşti alegători, de multe ori, considerând că îşi exprimă inutil votul, nu mai participă la scrutin. Profesorul american a arătat că, într-o altă formulă de vot decât cele două pe care le-a comparat în prezentarea sa, folosite în prezent în SUA şi Franţa, candidaţii nu ar mai polariza atât de masiv electoratul, iar sistemul ar ţine cont, de fapt, într-un mod mai profund, de părerile oamenilor, care au, fiecare, un top al preferinţelor.

Prezentarea a deschis cea de-a patra ediţie a Conferinţei ERMAS (dedicată economiştilor români din mediul academic din străinătate), găzduită de Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB. „Vorbim despre o conferinţă cu un impact major asupra cercetării ştiinţifice economice din România, care încearcă să stabilească o colaborare pe termen lung cu instituţiile şi cercetătorii economişti de prestigiu din întreaga lume. Prin acest eveniment extrem de important pentru cercetarea economică, încercăm nu doar să aducem şi să valorificăm în ţară experienţa şi rezultatele cercetărilor ştiinţifice ale românilor din diaspora şi ale cercetătorilor internaţionali, ci şi să stabilim un cadru mai strâns de cooperare între mediul academic şi instituţiile responsabile de implementarea politicilor sociale şi economice”, afirmă decanul FSEGA, Răzvan Mustaţă.

Eric Maskin a primit în 2007 Premiul Nobel pentru Economie, pentru lucrările legate de teoria concepţiei mecanismelor. Economistul american a dezvoltat, potrivit site-ului nobelprize.org, o teorie destinată atingerii unor anumite obiective sociale sau economice.

Articole din aceeasi categorie