La Luncani se respectă valorile

Duminică, la Luncani, sufereau și viguroasele lanuri de porumb și floarea soarelui din cauza temperaturilor fără precedent înregistrate în această zonă de contact a Câmpiei Turzii cu colinele Ludușului. Vorba unui mucalit: Și Arieșul a transpirat și părea chiar … obosit de cele peste 40 de grade resimțite la nivelul solului.

Sub povara acestor temperaturi tropicale, Primăria Luna a organizat o reușită sărbătoare a Fiilor satului Luncani, cu un program divers și cuprinzător. Din el nu au lipsit slujbele religioase din lăcașele de cult ale localității, întrecerile sportive, spectacolul cultural – artistic, ștandurile comerciale, dar și respectul pentru persoanele vârstnice ce au contribuit, cu toată forța și priceperea lor,  la multe împliniri civice din perimetrul acestei comunități ce numără peste 1800 de suflete.

Din inițiativa primarului Aurel Giurgiu și a Consiliului local Luna, fiii satului, veniți din diferite zone ale Europei și lumii, au fost invitați la o masă comună organizată în Căminul cultural, unde s-au depănat amintiri ale copilăriei, dar și fapte tumultoase ale vieții.

Acest  locaș a fost reabilitat printr-un  program european obținut de administrația locală, pe  Măsura 322, prin care s-a construit o Grădiniță nouă, s-a introdus apă și canalizare și sau asfaltat străzile pe care au fost montate conductele acestei investiții.

Ca și în edițiile trecute, programul după amiezii s-a desfășurat pe scena montată în curtea școlii gimnaziale, de unde primarul comunei a transmis salutul de bun venit la această întâlnire de suflet pe tărâmul copilăriei, invitând – o pe doamna Madlen Gărduș, să prezinte laborioasa activitate literară a epigramistului și poetului Traian Gărduș, fiu al acestui sat de pe brâul județelor Cluj și Mureș.

În acest cadru sărbătoresc, primarul comunei, Aurel Giurgiu și fiica profesorului de română și engleză, membru al Uniunii Epigramiștilor ,,Cincinat Pavelescu’’, au dezvelit placa comemorativă prin care această unitate de învățământ din Luncani primește numele fostului său elev ,, Traian Gărduș’’. Doamna medic stomatolog, Madlen Gărduș, sosită la eveniment din Canada, unde trăiește de mai mulți ani, a recitat una din poeziile tatălui său, decedat, și a donat o sumă de bani cu care să se achiziționeze câte o periuță de dinți și o pastă pentru fiecare elev al acestei școli.

Gestul său a fost recompensat cu un frumos buchet de flori oferit de primar și viceprimarul  Mihai Mărginean, care au primit, la rândul lor, câte un Caleidoscop Epigramatic, semnat de Traian Gărduș.

După  reușite piese folclorice instrumentale interpretate de formația Codru de România, dirijată de prof. Nelu Gabor, a urcat pe scenă , în frumoase costume naționale, numerosul grup al Asociației Femeilor Voluntare din Luna, care au oferit publicului cântece tradiționale și patriotice. Apoi au cântat tânăra Denisa Moldovan,  rapsodul Nicolae Onaca, soliștii Sebastian Stan și Ionică Ivan, iar seniorii ansamblului ,, Cununița’’ Luna au jucat ca pe la Luncani, Luna și Câmpia Transilvană.

Un semn al profundei recunoștințe manifestat de conducerea comunei față de vârstnicii satelor care au trudit în regimul trecut pe ogoarele CAP – urilor, sau în combinatul Industria Sârmei din Câmpia Turzii, reușind să crească copii și nepoți sănătoși și bine educați, la împlinirea unui jumătate de veac de conviețuire, familiile Vasile și Valeria Mărincaș, Ioan și Maria Lăscău, Szekely Ștefan și Ileana și Szekely Leontin și Maria au fost premiați cu  câte 300 roni, flori și diplome de excelență și recunoștință. În același cadru, primarul Aurel Giurgiu a prezentat hotărârea Consiliului local prin care se acordă titlul de Cetățean de Onoare al comunei Luna, domnilor Valer Ceclan, fost viceprimar și primar al acestei unități administrative, Iustin Budăcian, veterinarul care toată viața s-a îngrijit de sănătatea animalelor, care n-au fost puține la număr și doamnei Ana Neamțu, pentru întreaga ei activitate artistică.

Nu greșim dacă afirmăm că ridicatele temperaturi au fost emanate și de valoarea spectacolului scenic asigurat de Ciprian Picovici cu ceterașii de la Cluj, de tinerii jucăuși ai ansamblului ,, Cununița’’ și recital susținut de cunoscutul și îndrăgitul cuplu al Banatului, Ramona și Petrică Vița.

Jocul de artificii a încheiat programul acestei frumoase duminici de care s-au bucurat fiii așezării de pe Arieș, primăria comunei pregătind, în aceste zile, evenimentul similar ce va avea loc duminica viitoare, la Gligorești.

pagină realizată de Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie