La IMO 2018, „mințile iscoditoare”

Problemele de olimpiadă inernațională de matematică se rezolvă, de cele mai multe ori, cu idei nu foarte complicate, dar foarte bine „ascunse”. De aceea sunt dificile, dar și frumoase. Nu trebuie să ai „o vârstă” pentru a le rezolva, ci doar o minte „iscoditoare” – declara, cu puțin timp înainte de începerea IMO 2018, de la Cluj-Napoca, leaderul României, prof. univ. dr. Cătălin Gherghe.

Că, într-adevăr, nu vârsta contează, ci doar „mintea iscoditoare”, au dovedit-o și rezultatele obținute de „juniorii” ediției de anul acesta a IMO.

Dintre cei trei concurenți de 13 ani, Zixiang Zhou, din lotul Canadei, a obținut medalie de bronz, cu un total de 16 pct (locul 271, între cei, până la urmă, 597 olimpici). Unul, cel din lotul sri-lankez nu a obținut nici un punct, iar cel din lotul uruguayan se pare că nu a mai participat la competiție (el nu mai apare pe lista cu rezultatele).

În ce-i privește pe cei șapte olimpici internaționali de 14 ani, unul, Pranjal Srivastava, din lotul Indiei, a obținut medalie de argint, cu un total de 28 pct (locul 87 mondial), doi au obținut medalie de bronz (Andreas Alberg, din lotul Norvegiei, 24 pct, locul 147 mondial și Pierre-Alexandre Bazin, din lotul Franței, 17 pct, locul 250 mondial), iar trei au obținut mențiune (Esteban Aparicio, din lotul Columbiei, 13 pct, locul 320; Leonardo Andres Marciaga Santana, din lotul panamez, 10 pct, locul 368; Thellabura Vithanachchige Nelushi Vithanachchi, din Sri Lanka, 8 pct, locul 413 mondial). Cel de-al șaptelea concurent de 14 ani, tot din echipa sri-lankeză, nu a obținut nici un punct.

La ediția din acest an a Olimpiadei Internaționale de Matematică au participat elevi cu vârste între 13 și 19 ani, majoritatea de 17 ani, urmați de cei de 18, 16, 15 și, respectiv 19 ani. Dintre cei de 19 ani, James Lin, din lotul SUA, a obținut medalie de aur, cu punctaj maxim, de 42 pct (locul 1 mondial).

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie