La Floreşti, sărbătoarea Marii Uniri, a legitimat şi o înfrăţire… de suflete româneşti

dscf1737     Prin dimensiunile sale umane, locative şi investiţionale, Floreştiul  oferă zilnic subiecte atractive reporterului.
Bunăoară, recenta trecere de la un anotimp la altul nu a fost marcată doar de Marea Sărbătoare Naţională, ci şi de finalizarea unor importante investiţii cu un impact benefic pentru viitorul acestei comunităţi supradimensionată pentru statutul de comună.
Tranşând evenimentele petrecute în 30 noiembrie la Floreşti, putem spune că a fost o zi ce trebuie scrisă cu tuş roşu, sub Sf. Andrei, în calendarul comunei, dat fiind faptul că au fost tăiate panglicile inaugurale a două din cele mai moderne construcţii de acest gen din ţară. dscf1796
Grădiniţa, care a primit pentru…naştere 3.6 milioane lei din bugetul comunei, este construită în vecinătatea unui alt plăcut model arhitectural, Primăria unităţii administrativ-teritorială, şi are o suprafaţă desfăşurată pe 1926 mp.
La festivitatea de inaugurare, desfăşurată în prima parte a zilei de 30 noiembrie, domnul ing. Horia Şulea, primarul comunei, a salutat numerosul public prezent la eveniment,  între care  şi micuţii beneficiarii ai frumoasei investiţii, ce-şi desfăşoară spaţiul dreptunghiular la parter şi etaj, dispunând de 12 săli de clasă pentru copii, dotate la cerinţele prezentului, bucătărie, băi, spălătorie, încălzire în padiment, iar în mobilierul de perete sunt pliate cochete pătuţuri dotate cu lenjerii in culori odihnitoare.
Într-o comună în cadscf1751re domină  dimensiunea tinereţii, ce o dezvoltă şi pe cea demografică, preciza domnul ing. Horia Şulea, trebuie să gândim în viitor, ceea ce a  făcut şi face administraţia comunei prin programele ce le dezvoltă, un exemplu pilduitor fiind însăşi această clădire finisată exemplar ce întregeşte arhitectural centrul civic al acestei localităţii cu un mare suflu urbanistic, dar şi al creşei ce se doreşte ridicată, prioritar, cu fonduri europene.
După tăierea panglicii inaugurale şi ceremonialul de sfinţire săvârşit de preoţii localităţii, primarul a invitat asistenţa să viziteze modernele spaţii rezervate unui număr de 240 preşcolari, între vizitatori aflându-se şi o delegaţie de 40 de persoane sosite din republica Moldova.
În după amiaza aceleiaşi zile, floreştenii au fost invitaţi să se deplaseze ceva mai sus, la intrarea în cartierul rezidenţial ,, Cetatea fetei’’, unde se înalţă clădirea noului sediu ISU – SMURD, o clădire dominată de culoarea roşie la al cărei parter se găsesc cele patru boxe ce oferă scut pentru tot atâtea autospeciale.
Noua clădire, terminată şi ea de ziua unirii, dispune, la etaj, de băi şi grupuri sanitare, bucătărie, sală de mese, centru de comunicare, sală de şedinţă şi studiu, dar şi de dormitoare.
Consiliul local a alocat 1,2 milioane lei pentru acest obiectiv, care a fost predat ISU Cluj şi a devenit operaţional prin 112.
Aşa cum a ţinut sdscf1800ă puncteze şeful administraţiei locale de la Floreşti, ing. Horia Şulea, la ceremonialul de inaugurare, după intonarea imnului naţional, de acum viaţa locuitorilor de aici va fi  mai bine protejată, la fel şi bunurile materiale. Investiţia a fost destinată comunităţii şi îşi justifică necesitatea. Dorindu-le bun venit în noul sediu, primarul a oferit col. Ioan Moldovan, şeful ISU Cluj, drapelul unităţii voluntare de pompieri a comunei care a fost cusut în 1925 de femeile Floreştiului, dorindu-le pompierilor şi medicilor să nu aibă prea mult…de lucru aici. Cuvinte de aprecieri adresate primarului şi administraţiei de la Floreşti, au venit şi din partea primăriţei comunei Slobozia Mare, doamna Valentina Carastan, impresionată de volumul şi calitatea investiţiilor implementate în această mare, frumoasă şi primitoare comună.
După mulţumirile şefului ISU, adresate primarului şi Consiliului local,  publicul a vizitat subunitatea, iar angajaţii serviciilor au pornit girofarurile şi sirenele, ieşind  cu ambulanţa şi maşinile de intervenţie într-o scurtă simulare.
Ziua Marii Uniri a început cu onorurile militare la monumentul eroilor unde au fosdscf1754t prezenţi militarii regimentului 50 Rachete antiaeriene Floreşti. S-au depus coroane de flori din partea autorităţilor publice locale, din partea formaţiunilor politice PNL, PSD, ALDE şi PMP, dar şi din partea primarului şi Consiliului local Slobozia Mare, prezenţi la acest emoţionant eveniment de respect şi închinăciune pentru cei căzuţi pe câmpurile de luptă, în memoria cărora preoţii locului au ţinut un Te Deum.
În după amiaza zilei, s-au aprins luminile sărbătorilor de iarnă de la un capăt la altul al localităţii, iar sute de localnici au populat Sala sporturilor din cartierul Cetatea Fetei, unde a avut loc marele spectacol al sărbătorii, dar şi oficierea unirii cu fraţii de peste Prut.
După intonarea imnurilor de stat ale României şi Republicii Moldova, cei doi prezentatori: Adi Gherman, al galei premierilor sportive şi îndrăgita interpretă a folclorului ardelenesc şi realizatoare de emisiuni TV în domeniu, doamna Adriana Irimieş, au deschis excelentul program al anului, despre care primarul Horia Şulea spunea cu aleasă satisfacţie că floseştenii îl merită din plin.
A fost un spectacol în care valorile sportive şi artistice s-au bucurat de apladscf1759uze şi aprecieri unanime, mai ales că pe scenă au urcat numeroşi campioni naţionali, continentali şi mondiali la Karate, între care şi sportivul anului 2016, karatistul Cosmin Răzvan Pop, dublu campion naţional, triplu campion european şi dublu campion mondial.
Lista campionilor este mare, dar nu pot fi omise izbânzile tinerilor sportivi Nora Pop, campioană a României, Pop Debora, vicecampioană europeană, Denisa Sarca, locul 1 în Cupa României, Alex Rece, dublu campion naţional, vicecampion european şi campion mondial, Marina Vereş, vicecampioană europeană, la fel Maria Benţa şi mulţi alţii cu care se mândreşte Clubul Sportiv de Karate Hayashi Activ din Floreşti, care are vitrina plină de trofee.
Gala sportului şi culturii artistice a fost potenţată şi de prezenţa celor două generaţii de dansatori din Ansamblul ,, Şoimii Carpaţilor’’, care au oferit publicului tot ce au ei mai valoros în repertoriu, iar directoarea Casei de cultură a acestei mari localităţi, doamna Adina Hada, s-a convins că piesele ei de suflet din zona Sebeşului, au succes la public, iar pentru a-şi dovedi abilităţile de mentor şi mămică, şi-a provocat fiica, Miruna, la un reuşit şi aplaudat duet.
După un intermezo de Pop – Rock, cu turdeanca Diana, artista localităţii, doamna Adriana Irimieş, a reuşit să ridice sala în picioare cu cântecele sale : Asta-i România, sau Hora Moţilor, care au generat o puternică şi firească vibraţie patriotică în inimile numerosului public care au răsplătit-o cu generoasele lor aplauze. Costumaţia artistei a fost impecabilă şi în această apariţie scenică.
După evoluţia de aceeaşi mare valoare a soţilor Valeria şi Traian Ilea, care au cântat mai mult jos, în mijlocul minunatului public, dar la înălţimea aşteptărilor, am mai concluzionat ceva, anume că această mare comunitate din mărginimea Clujului şi Apusenilor, are şi mari artişti, cunoscuţi în ţadscf1764ră, dar şi afara ei.
Pe aceeaşi scenă a marii sărbători, s-a oficiat şi înfrăţirea cu Slobozia Mare, o comună din Moldova de care ne leagă comunitatea de limbă, istorie, cultură şi tradiţii, ceea a permis celor două Consilii locale să ţină o şedinţă comună în ziua Marii Uniri , la Floreşti, şi să împuternicească primarii celor două comune să semneze protocolul de înfrăţire.
În aplauzele mulţimii, au luat cuvântul primarul Horia Şulea şi Valentina Carastan, care s-au felicitat, exprimându-şi voinţa dezvoltării unor acţiuni durabile în beneficiul comunităţii româneşti din Slobozia Mare şi a celei din Floreşti. Evenimentul a generat o mare horă a unirii în care s-au prins oficialii, spectatorii şi artiştii Floreştiului şi Sloboziei.
Apoi, doamna Adriana Irimieş a oferit scena Ansamblului ,, Vatra Horei’’ din Slobozia Mare, care au dănţuit şi au cântat cu toată fiinţa lor pentru marea unire de la 1 decembrie 1918, mica unire de azi cu Floreştiul, dar şi pentru mult aşteptata fraternitate a Moldovei cu ţara mamă.
A fost o seară istorică ce s-a încheiat cu un captivant foc de artificii, şi cu prima zăpadă a anotimpului alb.
    Pagină realizată de Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie