La Dej s-au sărbătorit 120 de ani de învățământ liceal

Potrivit unei tradiții perpetuate de-a lungul anilor, la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, luna noiembrie este dedicată omagierii patronului spiritual al școlii: poetul revoluționar Andrei Mureșanu (n. 16 noiembrie 1816, Bistrița – d. 12 octombrie 1863, Brașov). Prilej de întâlniri și reîntâlniri emoționante cu foști elevi și profesori ai școlii. De asemenea, ocazie pentru sesiuni de comunicare, ale elevilor și profesorilor, și organizarea unor manifestări culturale, educative, artistice și sportive, încheiate de regulă cu festivitatea de depunere de coroane la bustul poetului.

Nu și anul acesta, când manifestările consacrate școlii s-au desfășurat joi, 5 octombrie, de Ziua Educației, și au stat sub semnul împlinirii a 120 de ani de învățământ liceal la Dej, 117 ani de la darea în folosință a clădirii liceului (elevii, adevărații proprietari ai acestei instituții de învățământ, s-au mutat în noua lor casă pe data de 3 noiembrie 1900), dar și aproape un secol de învățământ liceal românesc în urbea de pe Someș.

După cuvântul de deschidere rostit de prof. Emilia Mureșan, directorul colegiului, și alocuțiunile rostite de primarul Costan Morar și doi dintre foștii și longevivii directori ai școlii, profesorii Ioan Mureșan și Axinte Bob, precum și de principalul sponsor în dotarea cabinetului de educație nonformală, a urmat o scurtă prezentare a istoricului liceului, care a revenit prof. Cristina Albinetz.

Activitățile desfășurate joi, la care – alături de deputatul Cornel Itu, consilieri locali, directori de școli, dascăli, elevi și numeroși părinți – oaspeți speciali au fost partenerii educaționali de la „Sadhu Vaswani International School”, din New Delhi (India), au continuat cu inaugurarea cabinetului de educație nonformală, un „Târg de toamnă” cu participarea școlilor dejene și un program artistic susținut de elevi din Dej și din Năsăud. Sub genericul „Ziua Seniorului”, vineri, 6 octombrie, foștii profesori ai liceului au fost invitați să revină în instituția în care au predat și în care și-au încheiat activitatea la catedră, pentru o întâlnire cu actualul corp profesoral.

Ar fi multe de spus despre Colegiul „Andrei Mureșanu”, despre istoria și devenirea școlii, despre dascălii care i-au înnobilat existența sau despre elevii merituoși care i-au dus faima spre toate zările. Închei însă cu cuvintele prof. univ. dr. Pompei Cocean, fost elev al liceului, cuvinte care definesc întru totul spiritul acestei instituții: „A fi absolvent de Andrei Mureșanu seamănă unui prim blazon pe care toți cei care au avut șansa să-l obțină, îl poartă cu noblețe întreaga viață”.

M. V.

Articole din aceeasi categorie