La Dej, „Împreună prin ARTĂ”

Concursurile, după cum se știe, sunt o modalitate de a ne face mai performanți, prin competitivitate. Nu face excepție nici fotografia, unde pasiunea naște cele mai interesante „dispute” vizuale. Mai mult decât atât, fotografia este o cale de comunicare, iar dacă reușești să-i faci și pe alții să vadă lumea prin ochii tăi, cu siguranță ai repurtat o mare victorie!

În acest spirit, al competiției întru frumos, la Centrul Cultural ARTA din Dej a avut loc, săptămâna trecută, premierea laureaților Concursului Național „Împreună prin Artă”, derulat în cadrul unui proiect educativ inițiat de Clubul Copiilor și coordonat de prof. Delia Mureșan. Organizată de Palatul Copiilor Cluj și Clubul Copiilor Dej, sub egida Ministerului Educației Naționale, cu susținerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Consiliului Județean Cluj și Primăriei Dej, dar și cu implicarea unor parteneri și sponsori de nădejde, actuala ediție, a XI-a, s-a bucurat de o largă participare, respectiv 500 de copii și 50 de profesori din 32 de instituții școlare, din 18 județe.

Concursul este unul interdisciplinar și urmărește încurajarea elevilor de a se exprima și altfel decât prin pictură sau desen, adică prin fotografie. Ca oricare altă formă de manifestare artistică, fotografia permite exprimarea unor emoții, trăiri și sentimente. Fotograful intră în contact direct cu subiectul pe care îl percepe și îl fotografiază (instantanee), adesea transfigurând realitatea și obținând o viziune personală asupra acesteia (fotografia artistică). Calea spre măiestrie implică însă, modestie, răbdare, interes și acceptarea ideii că învățarea regulilor specifice este o etapă importantă a educației. Prin practică și studiu temeinic, fotografia capătă altă perspectivă, chiar dacă, la final, devine un document al clipei trecute. Asta înseamnă învățarea unor concepte cum sunt: metaforă vizuală, paletă de culori, nuanțe, saturație, luminozitate, mișcare, compoziție, expunere, format, stil, armonie, coerență, hiperbolă, simbolism, exagerare, simplificare, spațiu negativ, minimalism etc.

Și, dat fiind că arta unește și îmbogățește sufletele tuturor, de la festivitatea de premiere nu au lipsit dansul, muzica, filmul, teatrul și, desigur, vernisarea expoziției de fotografie, cu cele mai frumoase și premiate fotografii. Astfel, după alocuțiunile de deschidere rostite de prof. Vasile Țîra, directorul Clubului Copiilor și primarul Morar Costan, prof. Delia Mureșan a prezentat proiectul și participanții, unii dintre ei veniți de la mare distanță. Premierea laureaților celor trei secțiuni de concurs (fotografie, power-point și filme scurte) și a celor pe categorii de vârstă a fost punctată de intermezzo-urile oferite de trupa de dans „Magic Star” (coordonatori: profesorii Maria Szabo și Ioana Tarța), de Cercul de Muzică Instrumentală al Clubului Copiilor Dej (coordonator: prof. Leleu Gyongy) și mini-piesa de teatru „Povestea jocului de șah”, interpretată de elevi ai claselor primare de la școlile „Avram Iancu” și „Mihai Eminescu”, membri ai Clubului de Șah. Nu au lipsit nici vizionările lucrărilor premiate la secțiunile power-point și film, prezentarea soft-ului educațional „Fotografia” și premierea dascălilor și partenerilor implicați în proiect.

Evenimentul s-a încheiat printr-o discuție colocvială, în cadrul căreia, dascăli și elevi și-au împărtășit unii altora din experiența proprie în materie de artă fotografică, dar și despre impresiile lor legate de concurs. În ziua următoare oaspeții și gazdele lor au vizitat Salina Turda. Și, cu siguranță, au făcut multe, multe fotografii frumoase…

M. Vaida

Articole din aceeasi categorie