Justiţia – o miză electorală

Modul în care Klaus Iohannis a tratat cele trei propuneri de miniştri venite din partea premierului Dăncilă nu a făcut decât să arate, încă o dată, atitudinea dictatorială a fostului primar de Sibiu. Atitudine care, pe măsură ce se apropie alegerile prezidenţiale, pare a se accentua.
Iohannis a dovedit, imediat după preluarea mandatului, că nu poate asigura conclucrarea între puterile statului. Mai nou, nu numai că nu este preocupat să furnizeze o oarecare linişte la nivelul instituţiilor, ci chiar manifestă o atitudine distructivă, fapt care contrazice flagrant „fişa postului” de preşedinte. După cum ştiţi, Iohannis a încercat, pe parcursul celor aproape cinci ani de mandat, să pozeze într-un apărător al Justiţiei şi al statului de drept. Nu de puţine ori a condamnat public incompetenţa din instituţiii, „care duce la deprofesionalizarea acestora”. Acum însă, odată cu refuzul numirii Danei Gârbovan în fruntea Justiţiei, ne-a lămurit că discursul său de până acum legat de „binele Justiţiei”, incompetenţă şi promovarea profesioniştilot este doar o gargară, singura sa grijă fiind să obţină un nou mandat la Cotroceni.

Dana Gârbovan este o persoană din rândul magistraţilor, care are o bogată experienţă profesională şi ştie hibele sistemului. Mai mult, ea a fost unul dintre puţinii magistraţi care nu au stat deoparte şi s-au implicat în dezbaterile ce vizau îmbunătăţirea sistemului judiciar şi a actului de justiţie. Cu alte cuvinte, putea fi un om potrivit pentru a conduce destinele Justiţiei. Dar, pentru Iohannis nu a contat nimic din CV-ul ei. Motivul prezentat a fost că prin această numire s-ar ignora votul din 26 mai. „Resping propunerea pentru ministrul Justiţiei. Nu voi tolera să fie ignorat votul dat în 26 mai, când s-a blocat prin votul românilor programul PSD şi ALDE de a destructura Justiţia, de a opri lupta anticorupţie şi de a baroniza total România. PSD şi ALDE sunt vinovate pentru dezastrul actual, pentru politizarea instituţiilor şi nu voi tolera propuneri care sunt total împotriva valorilor democratice în care cred majoritatea românilor şi în care cred şi eu’’, a spus Iohannis. Ce legătură ar fi avut numirea Danei Gârbovan cu votul din 26 mai nu ştiu. După cum nu ştiu nici cum ar fi putut un om provenit din rândul magistraţilor să „destructureze Justiţia’’. Ce ştiu este că Gârbovan a propus un program destul de credibil pentru a îndrepta lucrurile. Este vorba de tansparentizare, degrevarea instanţelor, dezvoltarea logisticii şi infrastructurii instanţelor şi parchetelor, digitalizare, măsuri împotriva criminalităţii organizate, în special a traficului de persoane, problema SIPA şi deschiderea arhivelor ministerului. Deci, propuneri serioase şi nu fabulaţii, aşa cum se întâmplă când este adusă în discuţie Justiţia. Or, se pare că Iohannis nu vrea lucruri serioase. Mai degrabă, şeful statului pare că preferă ca Justiţia să rămână în mocirlă, pentru fi folosită şi mai departe în dezbaterile electorale.

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie

2 Responses to Justiţia – o miză electorală

  1. ThisCatHasClaws

    Cu adevărat interesantă ar fi o candidatură din partea lui Ion Țiriac ( Janos Czirjak ) !!

  2. UmbraCalisstis

    Johannis ar putea fi învins în felul următor: la alegeri să participe 100 de candidați, fiecare având sarcina să ia 1% din voturi. În felul acesta ,pentru Johannis nu mai rămâne nimic !!!