“Jocul satului la Frata’’ – unul dintre cele mai frumoase spectacole folclorice ale anului

DSCF0242 Ca întotdeauna, cînd se adună spicele şi încep să se coacă fructele, în această viguroasă localitate de pe Cîmpie are loc una dintre cele mai frumoase întîmplări cultural-artistice ale anului, înscrisă sub geDSCF0239 nericul ‘’Jocul satului la Frata’’. Şi, într-adevăr, la Frata s-a jucat şi s-a cîntat duminică, precum la un mare festival folcloric, sutele de artişti şi iubitori ai folclorului tradiţional bucurîndu-se de o vreme ce nu a depăşit pragul celor 30 de grade de pînă acum, precum şi de o organizare fără cusur din partea promotorilor acestui mare spectacol. Se cuvine să subliniem aici eforturile primarului comunei, Vasile Trif, şi ale colDSCF0252aboratorilor săi din administraţia publică locală, dar şi ale sponsorilor care au oferit suportul financiar pentru plata unor colaborări, ale aşa-ziselor capete de afiş, care impun sume destul de… piperate (nu ştim dacă sînt şi impozabile!?) pentru scurtele recitaluri susţinute în goana lor de la un spectacol la altul.

Frata a convins şi la această a XI-a ediţie că nu este doar un spaţiu al culturilor cerealiere cu producţii remarcabile, ci şi un perimetru bogat în tradiţii cultural-artistice valoroase şi nepieritoare, moştenite, păstrate şi predate gDSCF0253eneraţiilor viitoare.

Sub cupola tricoloră montată de ani buni pe peretele vestic al lăcaşului de cultură s-a desfăşurat întregul program, care a debutat cu o slujbă religioasă oficiată de preoţii comunei, urmată de deschiderea oficială făcută de primarul Vasile Trif, care a transmis salutul de bun venit fiilor din satele comDSCF0254unei, oficialităţilor şi formaţiilor artistice care au asigurat sunetul şi culoarea acestei mari sărbători a ultimei duminici din iulie.

După mesajele transmise participanţilor de preşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Seplecan, şi de primarul oraşului Sărmaş, Ioan Mocean, a fost prezentată sutelor de participanţi, de către Traian Vamoş, fiu al satului Vişinelu, macheta viitorului monument ce se va ridica pe hotarul dintre judeţul Cluj şi Mureş, la punctele geografice de contact între Frata şi Vişinel, monument închinat celor 40 de martiri ai locurilor, ucişi de trupele maghiare în 1848–1849, numele multora trezind sentimente dureroase în sufletele strănepoţilor prezenţi la manifestarea de duminică, de la Frata.

Şi cum administraţia comunei stimulează valorile, primarul Vasile Trif le-a premiat pe elevele Valentina Foitoş din Frata şi Ana Maria Trif din Soporu de Cîmpie, care au obţinut cele mai bune rezultate în anul de învăţămînt 2014–2015, oferindu-le diplome, cupe şi cîte 400 lei din bugetul local. Aceleaşi onoruri au DSCF0257fost atribuite celor 15 cupluri care au împlinit 50 de ani de convieţuire, jucătorului şi rapsodului popular Dumitru Moldovan la retragerea din activitatea scenică, dar şi instrumentistului virtuoz Romulus Ciurcui, care i-a pregătit pe cei şapte tineri din comună, absolvenţi ai Şcolii populare de artă ,,Tudor Jarda’’, care şi-au primit certificatele de absolvire în acest cadru festiv; proaspeţii absolvenţi au mulţumit cu un reuşit recital vocal–instrumental, aplaudat cum se cuvine de mulţime.

Aşa a şi început spectacDSCF0258olul artistic al actualei ediţii, rezervat ansamblurilor artistice şi soliştilor de muzică populară. De la amiază şi pînă seara tîrziu, prezentatorul şi interpretul Traian Rusu i-a invitat pe scenă pe soliştii Adrian Buză, Ioana Breda, Cristina Beldean Moşuţan, Valerică şi Tudorica Ploscar, tarafurile reunite ale comunei Frata: ,,Lia Pop – Gaciu – Şandorică – Ciurcui’’, formaţia de jocuri tradiţionale Frata, formaţia de jocuri ţigăneşti ,,Manuşi sukar’’ din Soporu, ,,Jucăuşii de pe Someş’’– Cluj, Ansamblul ,,Joc de Ceanu Mare’’, Ansamblul ,,Doina Sărmaşului’’, ,,Şoimii Codrului’’– Palatca şi ,,Someşul’’ Apahida. Ştacheta valorică a fost întregită cu recitalurile susţinute de Cristian Pomohaci şi Ana Ilca Mureşan. Apoi, scena a fost rezervată tinerilor şi vîrstnicilor care au învîrtit hora şi jocurile satului pînă spre miezul nopţii, încheind una dintre cele mai frumoase ediţii de pînă acum, cu suficient divertisment, dar şi mult bun simţ.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie