Izvoare din România și Norvegia, monitorizate de cercetători clujeni

Treizeci de izvoare din România vor fi supuse cercetătorii Institutul de Speologie “Emil Racoviță” al Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca, în parteneriat cu cei ai Universității Babeș-Bolyai, unor analize care vor stabili calitatea unor surse de apă folosite de locuitorii din mediul rural, care nu sunt incluse în rețeaua națională de apă potabilă.

În cadrul proiectului, 30 de izvoare din România și două din Norvegia vor fi monitorizate din punct de vedere biologic, mcrobiologic, fizico-chimic și pentru izotopi stabili. O noutate va fi și implementarea unei metode de monitorizare a poluării cu radon a apelor subterane. În plus, vor fi efectuate analize hidrologice, geologice și de sol în bazinele de recepție a acestor izvoare, pentru a se ști dacă poate apare riscul unei poluări. Toate informațiile vor fi transmise apoi populației locale care folosește ca sursă de apă respectivul izvor, precum și autorităților locale – a anunțat, luni, UBB.

„Am pornit de la ideea lipsei alimentării cu apă în România, în unele zone rurale. Procentul era foarte mare la EUROSTAT, în 2018, când am scris propunerea, doar 63,7% din populație era conectată la surse captate de apă potabilă, restul populației folosind sursele locale. Noi am fost în teren pentru identificarea surselor și (…) vrem să analizăm sursele de apă care nu sunt monitorizate și pentru care nu există un control al calității”, precizează directorul de proiect, CS I dr. Oana Moldovan.

Specialiştii implicaţi în proiect recomandă o actualizare a metodelor de monitorizare microbiologică, precizând că descoperirile științifice și tehnologice de astăzi permit o analiză mult mai detaliată și, implicit, o scădere a riscurilor. Conform declarației prof. dr. Horia Banciu, de la Universitatea Babeș-Bolyai, „nivelul de sensibilitate al metodelor microbiologice nu este foarte mare. Se pot ivi diverse cauze prin care apar anumiți microbi patogeni în apă sub limita de detecție prin metodele folosite în prezent. Se pot contamina surse de apă fără să se știe. Se poate spune «am controlat, nu am găsit nimic», dar tu de fapt nu ai aplicat niște metode moderne care la ora actuală sunt din ce în ce mai ieftine”.

În cadrul proiectului „Monitorizarea și evaluarea riscurilor pentru sursele de apă subterană în comunitățile rurale din România (GROUNDWATERISK)”, care se va derula până în aprilie 2023, vor lucra 34 de cercetători de la Universitatea din Bergen (Norvegia), precum și de la Institutul de Speologie „Emil Racoviță”, Universitatea Babeș-Bolyai și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică INOE 2000 (România). Proiectul este finanțat printr-un grant în valoare de 1.499.913 euro, obținut prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021 (85%) și din fonduri de la bugetul de stat (15%).

M. T.

Articole din aceeasi categorie