IŞJ Cluj: 11 entităţi neacreditate de ARACIP, care îşi promovau activitatea ca fiind educativă, identificate

Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj a identificat, la începutul lunii martie, 11 cazuri de entităţi care îşi promovau activitatea ca fiind educativă, specifică procesului de învăţămînt (folosind termenul de „grădiniţă”, de exemplu), dar care nu erau pe lista oficială a unităţilor de învăţămînt particular autorizate/acreditate de ARACIP. De aceea, IŞJ a sesizat Primăria Municipiului Cluj-Napoca, respectiv Direcţia de Sănătate Publică, atenţionînd că aceste entităţi au autorizaţii de funcţionare pentru alte domenii decît cel al învăţămîntului, din moment ce nu şi-au solicitat/obţinut autorizaţia/acreditarea ARACIP – a anunţat purtătorul de cuvînt al IŞJ Cluj, prof. Andreea Coroian Goldiş.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului, remis presei, în judeţul Cluj există 64 de unităţi de învăţămînt particular preuniversitar autorizate/acreditate, dintre care 29 pentru nivel preprimar, 9 pentru nivel primar, 6 pentru nivel gimnazial, 8 pentru nivel liceal şi 12 pentru nivel postliceal.

„Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj anunţă public că, la începutul fiecărui an şcolar, pune la dispoziţia opiniei publice, în special în atenţia părinţilor, o listă a unităţilor de învăţămînt  particular autorizate/acreditate de Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţămîntul Preuniversitar – ARACIP – prin publicarea acestei liste pe site-ul www.isjcj.ro, secţiunea Învăţămînt Particular. Părinţii clujeni sînt astfel încurajaţi să verifice această listă înainte de a-şi înscrie copilul la o unitate de învăţămînt privată” – precizează reprezentanţii IŞJ, adăugînd că Inspectoratul nu încurajează părinţii să îşi înscrie copiii la unităţi de învăţămînt particular care nu se regăsesc pe lista celor acreditate/autorizate ARACIP, întrucît „nici o instituţie nu poate garanta calitatea procesului de învăţămînt care se desfăşoară acolo”.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj are atribuţii de oferire de consultanţă acelor entităţi care doresc să solicite autorizaţia/acreditarea ARACIP, respectiv atribuţii de verificare şi control asupra calităţii procesului de învăţămînt care se desfăşoară în cele din lista unităţilor de învăţămînt particular preuniversitar autorizate/acreditate.

ARACIP este o instituţie publică de interes naţional, din subordinea Ministerului Educaţiei, care realizează evaluarea externă a calităţii educaţiei oferite de instituţiile de învăţămînt preuniversitar şi de alte organizaţii furnizoare de educaţie şi autorizarea, acreditarea şi evaluarea periodică a unităţilor de învăţămînt preuniversitar.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie