Invenţii ale elevilor clujeni, premiate un concurs de idei IT

Un grup de tineri de liceu a primit joi un premiu în valoare de 10.000 de lei la un concurs IT, organizat de Asociaţia For IT Cluj-Napoca, pentru o aplicaţie care poate fi folosită pe telefonul mobil şi care poate, însoţită de un dispozitiv, să încuie şi descuie uşi, înlocuind astfel cheia clasică, informează AGERPRES.

“Am încercat să schimbăm felul în care funcţionează cheia clasică. Printr-o aplicaţie pe telefoanele cu sistemul Android sau printr-un portal web reuşim să închidem sau să deschidem uşa. Ideea noastră prevede, pe lângă aplicaţie, şi un dispozitiv ataşat de uşă, care o va deschide sau închide printr-o simplă apăsare de buton pe ecranul unui telefon mobil. Cu ajutorul acestei aplicaţii nu mai este nevoie de cheie şi se poate da permisiunea unei persoane să intre în casă. Beneficiarul aplicaţiei noastre nu mai trebuie să poarte cheia de la casă la el, ci doar să aibă telefonul”, a spus, la finalul concursului de proiecte, Dănuţ Miron, elev în clasa a XII-a. Aplicaţia, botezată Lockee, poate fi folosită şi în cazul în care o uşă trebuie spartă în caz de urgenţă, dacă proprietarul îţi oferă informaţia necesară.

O altă aplicaţie, care a câştigat premiul al II-lea, a fost VOMPI (Voice of Modern People), a fost dezvoltată de o echipă de la Liceul de Informatică “Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca. Este vorba de o platformă de voting online, care are scopul de a uşura procesul de votare. “O persoană care are dreptul să voteze, în ziua votului va primi coduri de securitate de la administratorul sistemului, se va identifica şi va putea vota. Este o securitate asigurată pe trei nivele. Am vrut, prin această aplicaţie, să înlocuim mersul la secţia de votare şi statul la coadă, cu statul acasă la calculator şi votarea printr-un click”, a spus Daniel Pop, elev în clasa a XI-a.

O altă aplicaţie interesantă, dar care nu a fost premiată, a fost realizată de o echipă de la Liceul Teoretic “Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca. Aplicaţia SureStep este dedicate nevăzătorilor şi are scopul de a ajuta aceste persoane să se deplaseze prin oraş. “Am creat această aplicaţie pentru a-i ajuta să găsească, cu ajutorul GPS-ului, mult mai uşor trecerile de pietoni din oraş, iar beneficiarii vor primi o notificare audio pe telefonul mobil când se află în preajma acestora” a explicat Andrei Muntean, elev în clasa a X-a.

În cadrul programului “Descoperă-ţi pasiunea în IT” au fost înscrise 20 de echipe formate din elevi de liceu din judeţul Cluj, care au dezvoltat diferite aplicaţii, care îşi propun să rezolve probleme stresante cu care oamenii se confruntă în fiecare zi.

Articole din aceeasi categorie