Inelul lui Benedict al XVI-lea va fi distrus

Agerpres

Benedict al XVI-lea şi-a anunţat retragerea, începînd cu data de 28 februarie, dar este încă nesigură data la care va trebui să fie distrus inelului său pontifical, “Inelul Pescarului”.

În tradiţia Bisericii Catolice, “Inelul Pescarului” (Anulus piscatoris), pe care Papa îl poartă la mîna dreaptă, este distrus, sau “terminat”, în limbajul Sfîntului Scaun, imediat după moartea unui suveran pontif. De data aceasta, situaţia este “inedită”, deoarece Joseph Ratzinger a decis, pe 11 februarie, să renunţe la pontificat, deoarece nu mai are “forţa fizică” necesară pentru a conduce Biserica Catolică.

Purtătorul de cuvînt al Sfîntului Scaun, părintele Federico Lombardi, a declarat recent că inelul lui Benedict al XVI-lea va fi “terminat” după data de 28 februarie, cînd Ratzinger va părăsi Palatul Apostolic de la Vatican, la bordul unui elicopter. Dar părintele Lombardi a admis faptul că este vorba despre “o situaţie deosebită”, pentru care nu există un precedent în istoria modernă a Bisericii Catolice şi că, zilele acestea, un grup de experţi s-a reunit la Vatican pentru a studia normele Constituţiei Sfîntului Scaun, “Universi dominici gregis”.

Singurul lucru sigur este că toate obiectele legate de activitatea unui papă trebuie să fie “terminate” după moartea sa, sau, în cazul specific al lui Ratzinger, după retragere.

“Inelul Pescarului” face oficial parte din însemnele unui suveran pontif, care este identificat, de Biserica Catolică, cu succesorul Sfîntului Petru, a cărui meserie era aceea de pescar. “Anulus piscatoris” este fabricat, în aur masiv, pentru fiecare nou Pontif şi conţine, în relief, o imagine a Sfîntului Petru care pescuieşte dintr-o barcă.

La moartea papei inelul este distrus de cardinalul şambelan (camerlengo) în prezenţa celorlalţi cardinali, utilizînd un mic ciocan de argint, care apoi este păstrat şi expus în Muzeul de la Vatican.

Cu o excepţie, însă: inelul Papei Ioan Paul al II-lea nu a fost distrus, ci a fost donat arhiepiscopului de Cracovia, Franciszec Macharski, care, la rîndul său, l-a donat unei biserici de la Wadowice, oraşul natal al predecesorului lui Benedict al XVI-lea.

Valoarea “Inelului Pescarului” este inestimabilă, iar, dacă nu ar fi distrus, ci ar fi vîndut, “ar putea salva de la foamete întreaga populaţie a Africii”, scriu zilele acestea “vaticaniştii” de la numeroase publicaţii din Peninsulă.

Inelul lui Benedict, care cîntăreşte 30 de grame, a fost creat de italianul Claudio Franchi, care a declarat că l-a fabricat “cu multă dragoste” şi că este “foarte afectat” de faptul că acesta va trebui să fie distrus nu la moartea suveranului pontif, după tradiţie, ci în urma unui anunţ de retragere.

Articole din aceeasi categorie