În memoriam: Profesor Kiss Francisc

S-a împlinit o săptămînă de cînd Dejul a mai pierdut un cărturar, pe unul dintre intelectualii săi mult stimaţi şi preţuiţi, fără de care oraşul nu ar fi altceva decît un ansamblu urbanistic arid, lipsit de „cuget şi simţire”.

Născut în Dej, la 12 iulie 1942, profesorul Kiss Francisc a urmat şcoala primară, gimnazială şi liceul în oraşul natal, după care îşi Kiss Francisccontinuă studiile la Facultatea de Istorie şi Filozofie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, promoţia 1967. După absolvire, îşi începe cariera didactică la şcolile generale din Glod şi Gîlgău, pentru ca mai tîrziu să predea la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” din Dej, de unde s-a şi pensionat.

Bogata sa activitate didactică a fost permanent dublată de o muncă ştiinţifică de cercetare, cunoscută în istoriografia românească şi cea maghiară prin cele peste 200 de studii şi articole publicate în reviste şi periodice cum ar fi: „Korunk”, „Steaua”, „Brassói Lapok”, „Művelődés”, „Studii şi Articole de Istorie”, „Acta Musei Porolissensis”, „SAMVS”, „Szamosmente”, „Astra dejeană” şi altele. De asemenea, este autor sau coautor al volumelor: „Művelődéstörténeti tanulmányok” (Studii de istoria culturii), Bucureşti, 1980; „Az örmény Szamosújvar” (Gherla armenească), Gherla, 2004; „Omagiu Colegiului Naţional «Andrei Mureşanu» Dej”, Editura Texte, Dej, 2007; „Népi csodás történetek, hiedelmek és szokások” (Întîmplări miraculoase, credinţe şi obiceiuri populare), Editura Pro Armenia, Gherla, 2000, volum care a apărut în traducere românească la Editura Saeculum, Bucureşti, 2005.
În ultimii doi ani, profesorul Kiss Ferenc şi-a dedicat munca de cercetare vieţii şi activităţii unor personalităţi istorice din zonă, publicînd volumele: „Kádár Józef, Dés városának és a Szamosok vidékének kronikása” (Kádár Józef, cronicarul Dejului şi al Ţinuturilor Someşene) Ed. Risoprint, Cluj-Napoca, 2013 şi „Szongott Kristóf, Szamosújvár es az erdelyi örmenyek historikusa” (Szongott Kristóf, istoric al armenilor din Gherla şi din Transilvania), Cluj-Napoca, 2014. Cărţi ale unui gînditor de vastă şi rafinată cultură, componentele fundamentale ale creţiei sale – concepţia tematică şi stilul – reprezentînd o sinteză a bunelor tradiţii din istoriografia ardeleană. Talentul, intuiţia, seriozitatea, calităţile sale de „raisonneur” asupra naturii umane în manifestările ei eterne sau accidentale, fac din aceste „biografii de oameni şi popoare”, cărţi de o excepţională valoare şi un veritabil act de cultură.

Profesorul Kiss Francisc a fost un om paşnic, modest şi discret, care a plecat din această lume în seara zilei de 25 septembrie 2014. A plecat în linişte, condus pe ultimul său drum de familie, de prieteni, de vecini, de colegi, de profesorii Cercului Metodic de Istorie din Dej, de foşti elevi, de cei care l-au cunoscut, l-au preţuit şi ascultat în timp ce adăstau la o cafea pe terasa cofetăriei „Lemnul Verde”. Acel spaţiu al întîlnirilor admirabile, devenit, brusc, mai sărac.

Magdalena Vaida

Foto: Peti Luidort

Articole din aceeasi categorie