In memoriam, academician Camil Mureşanu

Academicianul Camil Mureşanu, unul dintre cei mai importanţi istorici din România, a intrat pe porţile veşniciei la cei aproape 88 de ani de viaţă. A fost bun credincios greco-catolic, membru fondator al AGRU naţional, fiu de preot greco-catolic, venerabil om de litere, căutător al adevărului, purtînd spiritul luminat al Dascălilor Şcolilor Blajului, cărora le-a fost vrednic urmaş prin împlinirea cu demnitate şi nobleţe a vocaţiei de profesor şi cercetător.

Funeraliile au fost oficiate miercuri, 25 februarie 2015, în Casa Universitarilor din Cluj-Napoca, de către Camil-MuresanuPreasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla. Între preoţii concelebranţi s-au aflat Mons. Mihai Todea, vicar general, pr. Călin Bot, rector al Seminarului Teologic din Cluj, pr. paroh Nicolae Ţap şi pr. consilier Daniel Avram, vicar parohial al Parohiei Cluj II – Centrul „Bob”, care l-a avut ca enoriaş pe prof. Camil Mureşanu.

Alături de familia îndoliată, i-au adus un ultim omagiu distinse personalităţi academice şi universitare şi mulţi dintre colegii, prietenii, studenţii şi cunoscuţii regretatului profesor.

„Ne despărţim de unul dintre adevăraţii corifei ai istoriei universitare şi academice ai Almei Mater Napocensis, o personalitate de înaltă ţinută morală şi demnitate a timpului pe care-l trăim. Un mare patriot, un iubitor de Biserică, un credincios care nu s-a ruşinat să-şi afirme identitatea greco-catolică, chiar dacă a avut de suferit din acest motiv. Personal am avut bucuria de a-l asculta în diferite împrejurări. L-am ascultat în aule universitare sau la simpozioane ştiinţifice, la doctorate, sau chiar la întîlnirile de consiliu ale Primăriei locale, şi de fiecare dată am rămas cucerit de ţinuta sobră, demnitatea Profesorului universitar, vocea plăcută, tonalitatea groasă, exprimînd idei clare şi distincte din «cartea vieţii», dezvăluind auditoriului o vastă cultură, o adevărată enciclopedie vie, dar care era transmisă cu blîndeţea şi pasiunea bunicului ce îşi învaţă nepoţii, povestindu-le experienţa vieţii” – a spus PS Florentin Crihălmeanu.

Acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop, rector al Universităţii Babeş-Bolyai, a evocat drumul vieţii lui Camil Mureşanu, în care „casa dragă i-a fost Universitatea”: „A fost academician, dar mai presus decît atît, a fost profesor. Şi mai mult decît profesor, a fost un educator – ne-a învăţat să fim istorici şi oameni instruiţi şi ne-a învăţat şi cum să-i instruim pe alţii. Decan, membru al Senatului UBB, director al Institutului de Istorie, preşedintele Filialei din Cluj-Napoca a Academiei Române, Doctor Honoris Causa al atîtor universităţi, istoricul Camil Mureşanu a scris şi a făcut istorie în acelaşi timp. Descins dintr-o familie de intelectuali greco-catolici din partea de nord a Cîmpiei transilvane (…), profesorul Camil Mureşanu a fost un olimpiat. Cumpătat mereu la vorbă, cu vocea egală şi profundă, transmitea mesaje dăltuite în piatră. I se spunea «Lordul». Avea o nobleţe care emana din toate fibrele fiinţei sale (…) Ştia să ne facă să trăim trecutul fără eforturi, ca şi cum s-ar fi derulat aievea printre noi. Nu condamna şi nu judeca nimic, expunea însă într-o manieră excepţională”.

Camil Mureşanu s-a născut la 20 aprilie 1927, în Turda. Licenţiat al Universităţii din Cluj în specialitatea Istorie, datorită rezultatelor sale excepţionale la studii a fost reţinut în cercetare şi în învăţămîntul superior. Timp de 25 de ani a avansat în ierarhia profesională, pînă la treapta de profesor titular, promovînd şi doctoratul. S-a specializat în Istoria medievală şi modernă a României şi în Istoria universală. De-a lungul timpului, a îndeplinit mai multe funcţii: în perioadele 1968-1976 şi 1981-1989, a fost decan al Facultăţii de Istorie din Cluj; din 1990 – membru-corespondent, iar din 2000 – membru titular al Academiei Române; din 1995 – director al Institutului de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca. A publicat peste 300 de studii şi articole, precum şi zeci de cărţi, manuale şcolare şi universitare.

A fost numit Cetăţean de Onoare al municipiilor Cluj-Napoca, Turda şi Blaj. A fost Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Oradea, Timişoara, Alba-Iulia, membru-corespondent al Societăţii de Studii Sud-Est Europene de la München şi Berlin şi al Facultăţii de Studii Pedagogice de la Belgrad.

Articole din aceeasi categorie