IMO 2019: O medalie de aur, două medalii de argint și trei medalii de bronz pentru echipa României

Lotul olimpic de matematică al României a obținut șase premii (o medalie de aur, două medalii de argint și trei medalii de bronz) la a 60-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Matematică (IMO), desfăşurată, în perioada 10 – 22 iulie, la Bath (Marea Britanie).

Medalia de aur a fost cucerită de Edis Memiș (Liceul Internațional de Informatică din Constanța), rezultat care îi asigură clasarea între cei mai buni 15 elevi-matematicieni din lume. La IMO 2018, de la Cluj-Napoca, Edis Memiș a obținut medalie de bronz. „Edis este viitorul. Un băiat simpatic și (poate) copilăros, dar cu o forță matematică mare. Probabil că doar lipsa de experiență l-a făcut să nu o poată folosi așa cum trebuie” – declara atunci, pentru Făclia, leaderul României la IMO 2018, conf. dr. Cătălin Gherghe. Edis a obținut, anul acesta, medalie de aur și la XXXVI-a ediție a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru seniori (Chișinău, 30 aprilie – 5 mai).

La IMO 2019, medaliile de argint au fost obținute de Sergiu-Ionuț Novac (Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu” din Lugoj) și Sebastian-Mihai Șimon (Liceul Internațional de Informatică din București). Tudor-Darius Cardaș (Colegiul Național „A. T. Laurian” din Botoșani), Andrei-Theodore Mărginean și Nguyen Tran-Bach (ambii de la Liceul Internațional de Informatică București) au fost recompensați cu medalii de bronz.

Delegația României a fost condusă de conf. univ. dr. Cătălin-Liviu Gherghe (Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București – leader) și însoțită de conf. univ. dr. Mihai Chiș (Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Vest din Timișoara – deputy leader), prof. univ. dr. Radu Gologan (președintele Societății de Științe Matematice din România – observator și membru al Consiliului de Conducere IMO) și Lucian Țurea (Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București – observator).

Potrivit MEN, acest palmares excelent a fost reușit „în condițiile în care echipa României din acest an este una din cele mai «tinere» din istoria participării țării noastre, patru dintre olimpici fiind la prima prezență într-un concurs internațional de seniori de un asemenea nivel”.

Olimpiada Internațională de Matematică este cea mai prestigioasă competiție dintre olimpiadele internaționale consacrate științelor. A fost lansată în 1959, la inițiativa Societății de Științe Matematice din România, fiind organizată la Brașov, într-o formulă ce a inclus șapte state. În total, România a găzduit Olimpiada Internațională de Matematică de șase ori, ultima oară în 2018, la Cluj-Napoca. România are 60 de participări la IMO.

La ediția de anul trecut, lotul olimpic de matematică al României a obținut o medalie de aur, o medalie de argint, două medalii de bronz și două mențiuni.  2018 a fost primul an, după 2015, când România a obținut din nou o medalie de aur la IMO. Cel mai mare număr de medalii de aur (5) a fost obținut de echipa României în 1987, iar cel mai mare punctaj (257 pct) în 1962 și în 1966.

Cu un punctaj superior celui de anul trecut – 155 pct, față de 129 pct în 2018, România se situează anul acesta, într-un clasament pe țări, pe locul 17 (față de locul 33, anul trecut).

Pe primul loc, în 2019, se situează, la egalitate de puncte și de medalii (227 pct, 6 medalii de aur) China (locul 3, anul trecut, cu 199 pct, 4 medalii de aur și 2 de argint) și SUA (locul întâi, anul trecut, cu 212 pct, 5 medalii de aur și o medalie de argint, un concurent cu punctaj maxim).

Rusia, care anul trecut se situa pe locul 2 (201 pct, 5 medalii de aur și o medalie de argint), anul acesta este doar pe locul 6 (179 pct, 2 medalii de aur și 4 medalii de argint). De asemeni, Ucraina trece de pe locul 4 în 2018 (186 pct, 4 medalii de aur și 2 medalii de argint), pe locul 11 în 2019 (165 pct, o medalie de aur, 4 medalii de argint și o medalie de bronz).

Situată anul trecut pe locul 7 între țări (177 pct, 3 medalii de aur și 3 medalii de argint), Coreea de Sud ocupă anul acesta locul 3 (226 pct, 6 medalii de aur), urmată fiind, pe locul 4, de Coreea de Nord – absentă la ediția de la Cluj (187 pct, 3 medalii de aur și 3 medalii de argint).

Thailanda își păstrează locul 5 de anul trecut, la o diferență de 2 pct (185 pct anul acesta, față de 183, anul trecut), dar cu același număr de medalii: 3 medalii de aur și 3 medalii de argint.

Ediția 2020 a IMO se va desfășura în Rusia, la  St. Petersburg.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie