Hyraceum şi Castoreum

Până în secolul al XIX-lea, multe dintre ingredientele farmaceutice se obţineau din animale şi insecte.

Sursele scrise din secolul al XVIII-lea din Transilvania (inventare de farmacii, enciclopedii de specialitate, liste de preţuri) menţionează 80 de asemenea ingrediente, mai multe decât erau prevăzute în farmacopeile austriece ale epocii, de exemplu. Unele erau exotice, obţinute din caşalot, pisici civet, sepie etc., iar altele erau locale, din specii europene comune (precum albină, gândac de frasin, urs, cerb, porc şi altele). Se foloseau diferite organe, secreţii sau chiar „produse” patologice din corpul diferitelor specii de animale, precum bezoarele („pietre la stomac”, considerate a avea efect de antidot universal). La sfârşitul secolului al XVIII-lea, în vestul Europei, şi pe parcursul secolului al XIX-lea, în Transilvania, cele mai multe ingrediente de origine animală au încetat să fie folosite ca leacuri, fiind înlocuite de produse obţinute chimic.

Printre cele mai bizare ingrediente animale se numără Hyraceum-ul şi Castoreum-ul, cu proprietăţi farmaceutice asemănătoare. După cum sugerează şi numele, Castoreum era o substanţă obţinută din glande uscate de castor (preferabil de la animale din zona Rusiei), care acţiona probabil asemeni aspirinei, conţinând salicin din dieta castorilor. În vechile farmacii, Castoreum-ul era recomandat împotriva epilepsiei, a holerei, dar şi a isteriei, şi intra în compoziţia panaceelor compuse, precum Theriaca, datorită proprietăţilor sale analgezice şi antiinflamatoare. Hyraceum, excrementele pietrificate ale rozătoarelor din specia Cape Hyrax (Procavia capensis), era folosite ca substitut pentru Castoreum. Ambele substanţe erau utilizate şi în parfumerie.

Colecţia de Istorie a Farmaciei include recipiente de diferite tipuri cu signaturi care indică cele două substanţe, dar şi mostre din astfel de glande uscate şi excremente, provenite din farmacia de secol XVIII din Baia Mare.

Expoziţia temporară „Animale vindecătoare. Ingrediente de origine animală în vechile farmacii transilvănene” poate fi vizitată la Colecţia de Istorie a Farmaciei din Piaţa Unirii nr. 28 până la sfârşitul lunii iunie a.c.

Muzeograf dr. Ana-Maria GRUIA

Articole din aceeasi categorie