Hramul Bisericii Ortodoxe a generat o mare sărbătoare a anotimpului la Cătina

DSCF0546[1]
Splendoarea toamnei la Cătina este dată de interferenţa culorilor. Cîte sînt, e greu de definit. Contemplativ, domină culorile fructelor şi roadelor pămîntului, însă nici verdele nu cedează temperaturilor ce rivalizează cu albul–brumăriu al dimineţilor, ba dimpotrivă, ţîşneşte viguros din bobul de grîu, fixat în brazda neagră de truditorii acestor roditoare pămînturi, pentru a naşte pîinea anului viitor.

Duminică (8 noiembrie a.c.) a fost linişte pe uliţele comunei, iar impunătoarea BiDSCF0517[1]serică Ortodoxă, ce domină cel mai vizibil pisc al localităţii, şi-a deschis larg porţile pentru smerită rugăciune în ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, la care au participat sute de localnici, dar şi fii ai satului, acum cu alte domicilii, veniţi să sărbătorească hramul lăcaşului de cult, la care au participat şi credincioşi de alte confesiuni.

Şi cum, duminică, toate drumurile Cătinei au dus la biserică, ele au ajuns la o frumoasă alee pietonală, proaspăt placată cu marmură de Ruşchiţa de către meşterii comunei, sub dirigenţia de şantier a colonelului (r) GrigDSCF0519[1]ore Vasile Voievod, actualmente primcorator şi bun consilier al tînărului preot Gheorghe Ilovan, ambii sprijiniţi permanent de Consiliul bisericesc şi Comitetul de femei al comunei de la graniţa judeţului Cluj cu Bistriţa-Năsăud.

Rugat să ia un scurt… pe loc repaus, colonelul cu nume voievodal a „raportat” reporterului că în această vară, prin contribuţia enoriaşilor, a fost pavată cu marmură aleea ce urcă la biserică, au foDSCF0522[1]st schimbate geamurile lăcaşului de rugăciune, a fost modernizat sistemul de încălzire cu calorifere şi centrală termică pe gaz, iar pe aripa dreaptă a aleii cu pricina au fost montate două troiţe din stejar, ele străjuind intrarea în capela ce va fi ridicată aici, în curînd.

Ca peste tot în ţară, şi la Cătina slujba ţinută de preoţii comunei şi preotul prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a fost închinată celor dispăruţi şi suferinzilor de pe urma groaznicului accident petrecut în capitala ţării, iar participanţii la Sfînta Liturghie au aprins lumînări şi au fost rugaţi să participe, prin donaţii, la sprijinirea familiilor îndoliate şi îndurerate în urma acestei catastrofe în care şi-au pierdut viaţa peste 40 de tineri.

După rugăciune, reculegere şi parastas, tineri şi vîrstnici au trecut în revistă cele şase standuri expoziţionale, unDSCF0523[1]de au putut admira şi cumpăra diferite obiecte de cult, în acest stand putînd fi văzute importante şi valoroase icoane păstrate din vechea biserică construită în anul 1600; un al doilea stand a fost amenajat de doamna Alina Florean, o împătimită colecţionară şi producătoare de artizanat, ea aducînd aici un vechi război de ţesut, funcţional, o vîrtelniţă şi o sucală cu sculuri de lînă, dar şi costume naţionale moştenite de acum 150 de ani. Şi tot gospodina Alina Florean a prezentat publicului peste 40 de sortimente de conserve pregătite din fructe şi legume, între care de interes deosebit s-au bucurat reţetele de preparare a compotului şi dulceţei de dovleac şi dulceaţa de rubarbă.

La standul produselor lactate, fermierii comunei Ioan Gecan, Petru Vîrtic şi Grigore PDSCF0524[1]intican au oferit spre degustare vizitatorilor diverse sortimente de caş, telemea, brînză de burduf şi cîteva preparate de patiserie cu brînzeturi, iar Petre Pălăcean a oferit celor interesaţi o gamă largă de prăjituri, palaneţe, covrigi, cozonaci, mălai cu lapte, ciureghe, gogoşi, kurtoskalacs şi cornuleţe.

Un alt stand a excelat prin diversitatea produselor cerealiere, legumicole şi pomicole, reporterului neputînd să-i scape cei doi bostani comestibili, aduşi spre admiraţia lumii de Ştefan Huruban, a căror greutate însumată trece de 70 kg.

De la degustări s-a ajDSCF0537[1]uns şi la… mîncări. Asociaţia femeilor, sprijinită de bărbaţi, a gîndit o bucătărie de campanie unde s-a amestecat din greu pentru pregătirea a 500 de porţii de balmoş la cazan, sarmale, iar carnea de noaten, din zootehnia comunei, a primit în ceaune legumele şi condimentele necesare obţinerii celui mai apetisant gulaş al sezonului. Şi s-a reuşit, mai ales că a fost gustată şi ţuica ce încă curge din cazanele gospodarilor. Şi cum Primăria a avut şi ea parte în reuşita acestui program de marDSCF0543[1]e ţinută, şeful administraţiei locale, Alexandru Bota, ne-a sugerat să nu neglijăm componenta artistică a zilei, iar recomandarea sa a avut deplină acoperire în fapte. Pe scena cu caracter provizoriu, montată cu o zi în urmă pe un mic platou din apropierea bisericii, decorată cu ţesături artizanale şi ramuri de cătină, au urcat plăcutele voci ale comunei, numind aici pe: Claudia Pavel, Doina Pălăcean, Ana Trombiţaş, Ion Moldovan şi Ansamblul „Muguri de Cătina”, la acest spectacol caritabil participînd şi Ansamblul „Doiniţa” al Centrului Militar Bistriţa, soliştii Marcel Avram, Simona Pop Labiş, Alina Ploaie şi îndrăgita interpretă Cornelia Ardelean Archiudean, în ai cărei ochi am întrezărit lacrimile durerii împărtăşite cu sutele de familii aflate în grea suferinţă.

Pagină realizată de Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie