Grupe de grădiniță estivală pentru 1.000 de copii din comunități vulnerabile

O mie de copii din comunități vulnerabile vor merge la grădiniță în lunile iulie și august, în cadrul unui program inițiat de organizația Salvați Copiii.

Conform celor anunțate de reprezentanții organizației, 35 de grupe de grădiniță estivală vor fi deschise pentru 1.000 de copii din București și 20 de județe ale țării (între care și Cluj). Acestea vor funcționa în perioada 2 iulie – 31 august, pentru a pregăti, pentru începerea școlii, copiii cu vârste între 5 și 7 ani, care nu au mai fost la grădiniță. Copiii selectați provin din comunități defavorizate și nu au avut posibilitatea parcurgerii etapei preșcolare de învățământ. La includerea în program au fost selectați copiii care urmează să fie înscriși în clasa pregătitoare și clasa I.

„Datele empirice, analizate de Salvați Copiii România în ultimii cinci ani, arată că, dintre copiii care au beneficiat de serviciile sociale și educaționale ale grădinițelor estivale Salvați Copiii, aproape 93% sunt școlarizați, doar 2,39% dintre ei sunt în afara sistemului de învățământ de masă (școală/gradință), iar diferența, de 4,78%, se află în străinătate, în urma migrației economice a părinților” – se precizează într-un comunicat al organizației, remis presei. Conform aceluiași document, care citează datele coroborate ale EUROSTAT – EU-SILC, deși, oficial, 81% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani au fost înscriși la grădiniță în anul școlar 2016 – 2017, participarea efectivă a copiilor la această etapă esențială a educației abia depășește 60 de procente. Cauza rămânerii în afara sistemului de învățământ ține de situația socio-economică precară, în condițiile în care impactul participării la învățământul preșcolar asupra rezultatelor ulterioare ale educației este crucial.

„Rezultatele PISA indică faptul că diferența medie de punctaj obținut de adolescenții care au frecventat grădinița și cei care nu au avut acces la învățământ preșcolar este de 53 de puncte (echivalentul a peste un an de școală).  Integrarea copiilor în grupe educaționale, în special a celor de vârstă școlară (6-7 ani), este esențială pentru recuperarea socială a acestora, pe termen lung. Odată integrați în programul estival al Salvați Copiii, acești copii reușesc să rămână în sistemul de învățământ” – se precizează în comunicat. Același document scoate în evidență că statistica privind situația copiilor din România „este frustă și rămâne neschimbată, în pofida semnalelor de alarmă: peste jumătate dintre copiii din România (49%) se află în risc de sărăcie și excluziune socială, iar aproape o treime  dintre copiii sub șase ani trăiesc  în condiții de deprivare materială severă”.

Experiențele anterioare ale Organizației Salvați Copiii arată că participarea la două luni de grădiniță pe timpul verii a generat un impact pozitiv semnificativ pentru retenția în școală a copiilor din grupurile vulnerabile. De-a lungul anilor, peste 7.500 de copii au fost înscriși în grupe de grădinițe estivale, iar peste 5000  de părinți au beneficiat de consiliere și suport material.

M. T.

Articole din aceeasi categorie