Funeriu: Dacă nu rezolvam cazul diplomelor false de la medicină, România risca nerecunoaşterea diplomelor în UE

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, marţi, la audierile de la Comisia de abuzuri a Camerei Deputaţilor, că România risca să nu-i fie recunoscute diplomele la nivelul Uniunii Europene dacă nu se rezolva cazul diplomelor false din domeniul medicinei.

“Lipsa de reglementare clară din vechea lege a educaţiei naţionale a făcut posibile o serie de situaţii (…) care sînt la limita legalităţii ca o consecinţă a lipsei corecte de reglementare. Presa, şi nu doar presa, chiar şi Parlamentul României a sesizat o serie de cazuri deosebit de grave, unele dintre ele de natură a aduce prejudicii importante României în plan extern, mă refer aici de exemplu la scandalul diplomelor false la medicină emise unor studenţi din Italia, unii dintre ei care nici măcar nu veniseră în România. Este un scandal care durează de foarte mulţi ani şi care a fost închis de minister în urmă cu cîteva zile prin aplicarea Legii Educaţiei Naţionale”, a spus Daniel Funeriu în cadrul audierilor de la Comisia de abuzuri, unde a fost invitat să lămurească cîte probleme referitoare la recunoaşterea de către minister a unor diplome emise de Universitatea Spiru Haret.

În acest context, el a arătat că prin rezolvarea acestui caz Ministerul Educaţiei a închis o “pată groaznică de pe obrazul României”.

“A existat o problemă istorică din reglementări incoerente, reglementări care nu erau bine aplicate. Ministerul a închis pata groaznică care era pe obrazul României. România risca şi vă informez că România risca să nu mai fie inclusă în Directiva 36 (n.r. a Uniunii Europene) care statuează recunoaşterea automată a diplomelor din pricina acestui caz cu Italia”, a mai afirmat ministrul.

Daniel Funeriu a mai susţinut că ministerul a emis din 2010 pînă în prezent tipizate pentru eliberarea de diplome, arătînd că numărul acesta este acoperitor pentru specializările aprobate din cadrul universităţilor. “Conform Legii Educaţiei Naţionale ARACIS propune MECTS calea de rezolvare legală a problemei istorice. Ministerul, pentru a rezolva aceste probleme, aşteaptă consultarea Consiliului Naţional al Rectorilor”, a completat ministrul în ceea ce priveşte diplomele care ar trebui emise de universităţile particulare.

Pe de altă parte, el a susţinut că datoriile ministerului către constructorii care se ocupă de construcţia şcolilor sînt zero. “Datoriile către constructori sunt ale autorităţilor publice locale, care au contractat aceste lucrări”, a subliniat Funeriu.

În final, deputaţii au stabilit că este necesară o nouă audiere a ministrului Educaţiei la care să participe şi reprezentanţii Universităţii Spiru Haret, ai ARACIS şi ai Consiliului Naţional al Rectorilor pe tema diplomelor de licenţă.

Articole din aceeasi categorie