FINAL DE CAPITOL – Flying Circus PUB

    Pe 31 octombrie, la un an de la tragedia din Colectiv, Flying Circus PUB au anunţat pe pagina lor de Facebook că, în curând, vor părăsi spaţiul actual şi se vor muta într-o locaţie care va fi anunţată cât de repede.
Unul dintre principalele motive care a dus la această schimbare a fost, după cum au afirmat şi ei, nevoia de un spaţiu mai sigur şi mai încăpător, care le va oferi clienţilor accesul la evenimentele culturale din Cluj-Napoca în condiţiile cele mai bune.
Flying Circus PUB a fost printre primele localuri care, anul trecut, după Colectiv, au amânat concertele din perioada respectivă şi au limitat radical numărul maxim de persoane, de la „câţi intră”- care era „regula” în majoritatea cluburilor – la 130. Luând în considerare faptul că evenimentele din Flying Circus sunt foarte populare printc1re studenţii din Cluj-Napoca, această limită a dus la     cozi destul de lungi, clienţii fiind nevoiţi să aştepte să plece anume persoane din club, pentru a putea intra.
Studenţia a fost mereu foarte apropiată de spaţiile de recreere în care avea ocazia să îşi petreacă timpul liber, fie că e vorba de cafenele boeme sau cluburi deschise până la răsărit. Pe lângă facultate, acestea sunt mediile în care tinerii pot socializa şi cunoaşte, locuri în care pot să meargă să vizioneze un film, să asculte un concert sau să vadă o piesă de teatru. Studenţii testează terenul şi ajung să dezvolte o afinitate pentru un club sau altul, ajungând să se ataşeze de locul respectiv şi de clientela lui. Acesta este motivul pentru care, atunci când se închide un club, sau doar se mută, foarte multă lume este afectată, deoarece, cum mi-a afirmat şi Crina, o studentă de la Arte, căreia i-am pus câteva întrebări la vizita mea la club, „Simţi că se termină un capitol din viaţă, că ţi se pune un lacăt la un cufăr de amintiri la care nu vei mai putea adăuga nimic”.
Flying Circus funcţionează de 6 ani în Cluj-Napoca şi s-a făcut remarcat prin concertele din zona underground şi nu numai, proiecţii de filme, uşi care au fost deschise 7 zile din 7 şi party-uri cu tematici diversificate. Ştiind că se va închide curând, am decis să mă duc în club la after party-ul de la ultimul concert de pe Iuliu Maniu numărul 2. Începând cu ora 19:00, miercuri 9 noiembrie, au concertat Kaidun, Them Frequencies, Blood Youth şi While She Sleeps, o trupă populară de metalcore din Anglia. Ca de obicei, cum se întâmplă după concerte rock, a urmat un after party cu tema Anger Management, cu DARKMA][ER în spatele playlistului. Pe la ora 11:40 am ajuns pe holul dinaintea intrării, unde o mare parte din melomani tremura de frig, oamenii fumânc3d grăbiţi şi ambiţionaţi să nu-şi stingă chiştoacele cu prea multe fumuri rămase.
Am trecut de ei şi am rămas plăcut surprinsă că nu era rând, cum mă aşteptasem. E prima iarnă din România în care fumatul este interzis în spaţiile publice şi acest lucru poate fi observat prin grupurile mari de oameni din faţa cluburilor şi prin reducerea evidentă a prezenţelor la petreceri şi în alte localuri din oraş. Majoritatea, fiindu-le limitat viciul, refuză să mai plece din casă, nedorind să se chinuie în frig. Am observat şi că majoritatea fumătorilor pe care îi cunosc sunt mereu la un început de răceală, strănutând din când în când şi având mereu la ei, pe lângă pachetul de ţigări şi un pachet de şerveţele.
Scările de la intrarea din Flying, la fel de abrupte ca întotdeauna, fac dificilă circulaţia constantă şi coborând pe ele m-am gândit că e unul dintre elementele de care nu îmi va fi dor, având în vedere că mereu le-am privit ca extrem de periculoase.
În club mă aştepta o atmosferă asemănătoare cu cea pe care am întâlnit-o cu 6 ani în urmă, când am păşit prima oară în circul zburător. Down with the sickness, o piesă de la Disturbed a trezit de pe canapele şi cei mai moleşiţi participanţi. Cu toate acestea, oamenii erau alţii, exceptând câte un veteran pe care îl mai recunoşteam. O altă diferenţă care m-a izbit, sau mai bine spus, nu m-a mai izbit, a fost atmosfera aerisită, potenţialul de a vedea c5tot clubul clar şi lipsa norului de fum în care era scufundată de obicei mulţimea. La bar, făcând o comandă, întreb unul dintre angajaţi, pe David, ce părere are despre faptul că se schimbă locaţia, ştiind că înainte să fie angajat, a fost şi client fidel. „E foarte bine, va fi mai mult spaţiu, mai ales pentru concerte, unde de obicei vin foarte mulţi oameni.”.
Mă aşez într-un colţ al zonei principale şi observ ce se întămplă în jurul meu. Oamenii dansează, cei mai curajoşi s-au urcat pe scenă, e o altfel de plăcere când nu dansezi doar pentru tine, ci şi ca să fi văzut. Mă orientez prin mulţime şi încerc să aflu de la clienţi dacă ştiu de mutarea care va avea loc şi ce părere au despre asta. Cei tineri, mai ales, erau dezamăgiţi primind vestea, dar nu foarte afectaţi. Raluca, venită din Iaşi pentru studii masterale la Cluj, e puţin supărată. Flyingul îi amintea de un club de acasă şi îi plăcea să vină aici. A adus-o prima oară o colegă de la master şi s-a simţit instant ca acasă. Spune că cel mai mult îi place muzica, dar şi oamenii. Dan, 26 de ani, se bucură că se va mai deschide puţin sc2paţiul. „Nu am umblat mult aici, am mai fost şi prin alte cluburi. Dar îmi place aici că au evenimente tare faine, ca şi party-ul lui Padre, care e o dată pe lună. E super că oferă ocazia unui grup mai restrâns să asculte muzica preferată în oraş!”. Cei care ştiau deja că se va închide şi cei care veniseră pentru ultimul concert, erau trişti, dar resemnaţi. „E mai bine aşa, e foarte ok că se schimbă lucrurile spre bine, că unele cluburi îşi asumă responsabilităţi şi se închid sau schimbă locaţia. Este datoria tuturor să facă tot ce le stă în putinţă pentru a face ţara asta mai civilizată, mai puţin coruptă. Eu nu am mai prea călcat prin cluburi după anul trecut, în special în astea tip subsol. Aştept să văd unde se mută, sper să fie prin centru”, spune Alin, un student la Politehnică de 23 de ani.
Mi-am încheiat seara mai repede ca majoritatea, lăsând în urmă clubul animat şi arucând o ultimă privire înainte să îmi iau rămas bun de la locul prin care am trecut de atâtea ori, eu şi restul studenţilor din Cluj-Napoca.
Afară, fumătorii parcă tremură mai puţin şi nu se grăbesc să mai intre. Urc în taxi şi pornesc spre casă. Pe Facebook, Flying Circus anunţă că lacătul va fi pus pe cufărul de amintiri într-o duminică de noiembrie încercănat.
    Sony KADAR

Articole din aceeasi categorie