Fiii satului Cătina s-au reîntâlnit în joc şi voie bună

DSCF1288[1] Între frumoasele sărbători ale Cătinei, specifice culorilor anotimpului, este trecută cu majuscule şi ziua de 31 iulie. Sunt şapte ani de când primarul de atunci şi de azi, Alexandru Bota, a găsit clopoţelul… vacanţei, cu care şi-a chemat la vatra părintească fiii satului, risipiţi pe drumurile vieţii. Drumuri cu urcuşuri şi coborâşuri, asfaltate şi modernizate, dar nu atât de frumoase şi cunoscute precum cele ale copilăriei. Drumurile la şcoală, drumurile la biserică, drumurile la magazin sau la lăcaşul de cultură, apoi cărările spre scăldat, la săniuş, la păşunatul vitelor şi muncile câmpului, dar şi către grădinile cu legume proaspete ori primele fructe coapte… Doamne, ce multe drumuri se adună în scurta şi splendida copilărie, pe care le purtăm în suflet fără a împovăra anii deplinei maturităţi! Poate de aceea, începuturile sunt frumoase, nu se uită şi cer a fi repetate, mai ales în iulie, când nu doar culorile, ci şi roadele pământului, ce încep a fi adDSCF1267[1]use în pridvorul primilor paşi, ne provoacă cu aroma, culoarea şi prospeţimea lor.

Am convingerea că astfel de tablouri sentimentale au generat şi întâlnirea din acest an a fiilor comunei Cătina, o localitate care-şi surmonteză „modestia” dimensiunii prin rânduiala şi frumuseţea lăuntrică a celor ce trăiesc şi muncesc în vecinătatea marelui lac piscicol, prin capacitatea organizatorică a conducerii acestei unităţi administrativ-teritoriale care a reuşit să se disocieze de zicala „La Cătina-i mare tina”.

Astăzi, la Cătina este asfalt, drumuri pietruite şi două importante proiecte ce vizează asfaltarea a 2,6 km la Feldioara şi 7,2DSCF1273[1] km la Cătina, construirea unei grădiniţe la centru şi extindere reţea de apă la Cătina, Valea Caldă şi Hagău. Şi chiar dacă, în acest an, fiii satului nu au putut deschide robinetele reţelei de apă pe care SC TIM SA, de cinci ani, se chinuie s-o termine, ei au găsit drum nu de mult reabilitat, un frumos şi necesar teren sintetic de sport, cu nocturnă, în curtea şcolii şi un Centru de Informare Turistică ce beneficiază de toate dotările funcţionale. Tot la capitolul surprize, din iniţiativa domnului Alexandru Bota, în vecinătatea spaţiului sportiv de agrement, într-un decor natural captivant ce emană linişte şi optimism, a fost construită o scenă acoperită care şi-a primit „botezul” în această a VII-a ediţie a sărbătorii Fiii satului Cătina.

Duminică, la ora amiezii, preotul Gheorghe Ilovan a rostit rugăciunea de binecuvântare, iar primarul Alexandru Bota a adresat cuvântul de bun venit fiilor Cătinei şi invitaţilor prezenţi, între care s-au numărat senatorul Alexandru Cordoş, primarii comunelor Jucu – Valentin Dorel Pojar, Mociu – Vasile Focşa, Buza – Ştefan Czegher şi viceprimarul de la Geaca, Mihai Moldovan.

Cum era şi firesc, scena a fost inaugurată de Ansamblul „Muguri de Cătina”, muguriDSCF1283[1] crescuţi de Raluca Todor în dragoste pentru jocul românesc tradiţional. De fapt, ei au urcat de trei ori pe noua scenă oferind publicului dansuri din tezaurul folcloric al comunei, apoi din Maramureş şi Codru, pentru care au şi îmbrăcat noile costume specifice respectivelor zone etnofolclorice. Jocul a decurs perfect şi datorită faptului că tinerii dansatori, bine antrenaţi, s-au întors dintr-un plăcut stagiu petrecut pe scenele litoralului românesc. Soliştii care au distrat publicul au fost mulţi şi buni, chiar dacă nu au nume sonore, de consacraţi ai genului; ba mai mult, pentru o bună parte dintre ei arborele genealogic îşi trage sevele de la Cătina şi satele componente, iar noi îi nominalizăm cu aceeaşi plăcere cu care au fost ascultaţi şi aplaudaţi de publicul spectator: Ioana Ungureşan, o tânără care urcă treptele consacrării ca şi colegele sale: Daria Chirali, Corina Moldovan, Andreea Pop, Andreea Boca, tinerii instrumentişti Alexandru Nagy, Alexandra Tofan şi Dănuţa Dan, apoi vârstnicii Ana Trombiţaş, Doina Pălăcean, Albert Zoltan, Dinul Rus, Neluţu Moldovan, cărora, în prima parte a sDSCF1285[1]pectacolului, li s-au alăturat, cu contribuţii substanţiale, Gheorghe Puian, Irina Someşan şi prezentatoarea Iulia Bucur Roman. Joc pe placul mulţimii a fost adus şi de tinerii artişti din componenţa formaţiei „Cununiţa” Ţaga, iar o bună parte din tradiţionalele jocuri populare maghiare au fost oferite cu generozitate de bătrânii din Feldioara, lângă care au urcat spontan pe scenă iubitori ai jocului din Valea Caldă, Feldioara şi Cătina, aglomeraţia de jucăuşi certificând soliditatea noii scene.

Admirabilul spectacol a fost potenţat de profesioniştii de la „Cununa Transilvană”, de recDSCF1287[1]italurile Ancuţei Mânecan şi Ana Georgeta Bala, dar şi al solistelor de etnie maghiară Piroşka şi Ana Tokacs din Buza.

Focul de artificii şi taraful lui Ionuţ Pop din Fizeş au prelungit frumoasa zi până în noapte, când disconfortul termic a fost „îmblânzit” de umbra arborilor seculari, protejaţi de securi şi drujbe nu doar de conducerea comunei, ci şi de întreaga suflare a Cătinei. Bravo lor!

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie