Fiii Cătinei îşi respectă valorile şi hărnicia

Dacă fericirea/veşnicia s-a născut la sat, pe aceleaşi tărâmuri s-au născut şi valorile cumulate, hărnicia şi respectul faţă de ele.
Păşind, duminică, pe asfaltul destul de proaspăt de la Cătina, mi-am dat seama că schimbările valorice din planul investiţiilor modifică plăcut nu doar condiţiile de viaţă, ci şi pitorescul geografic al aşezării de pe câmpie. A dispărut de tot butada… „la Cătina, unde-i mare tina”, încât fiii satului, reîntorşi la… rădăcini, găsesc suficiente îmbunătăţiri de ordin investiţional pe segmentul dotărilor gospodăreşti. Vorbind despre respectul generaţiilor de aici faţă de valorile umane şi materiale care se îmbină într-o reală şi necesară comuniune cu… hărnicia, trebuie doar să privim cu atenţia ţăranului la: culorile câmpului,dintre care se detaşează verdele sănătos din culturile de porumb; la galbenul auriu din spicul grâului; la roşiile în pârgă din grădinile legumicultorilor; la miile de mioare şi cornute ce trag deja cu ochiul la fânul parfumat, ce se aşează acum în cămările zootehniei şi avem perfecta imagine a respectului ce-l poartă cătinenii lucrării pământului, care este mai mult decât generos când îi dai ce-ţi cere.
Duminică, venind la marea şi emoţionanta întâlnire pregătită cum se cuvine de primarul Alexandru Bota şi colaboratorii săi, fiii satelor au putut admira roadele câmpului, plin şi de amintirile de neuitat ale copilăriei, dar au participat şi la un program inedit, desfăşurat în oaza de agrement a parcului secular din „Curtea grofului”, care îndeplineşte multiple funcţionalităţi prin demersul de dotare şi modernizare implementat pe un temerar program iniţiat şi urmărit de edilul comunei, Alexandru Bota.
Pe scena construită în acest amfiteatru natural, preotul Gheorghe Ilovan a săvârşit slujba religioasă închinată fiilor satului, iar dl Alexandru Bota a rostit un scurt cuvânt de suflet şi de bun venit celor pripăşiţi prin alte zone mai agitate, dar mai profitabile ale lumii; deputatul social democrat Cornel Itu, cu a lui modestie proverbială şi limpezime a mesajului transmis an de an la acest eveniment, a dorit sănătate, fericire şi putere de a-şi înfăptui aspiraţiile vieţii celor născuţi pe această minunată vatră românească, primitoare şi roditoare. Totodată, a felicitat primarul pentru reuşitele de până acum şi cele viitoare, asigurând diriguitorii comunei de întregul său sprijin şi al formaţiunii politice pe care o reprezintă. Felicitări, flori, diplome şi premii au primit din partea Primăriei şi Consiliului local familiile: Simion Moldovan, Pavel Irimiaşi, Teodor Vişan, Teodor Florean, Ioan Sebeştian, Eugen Şerban şi Vasile Muruţan, în semn de preţuire pentru cei 50 de ani de convieţuire.
Diplome de excelenţă a oferit conducerea comunei medicului veterinar Elena Varga, care şi-a făcut definitiv buletin de Cătina cu mai bine de 30 ani în urmă, la fel procedând şi soţul său, ing. agronom al comunei, Gyula, ba mai mult, fiica Reka şi ginerele şi-au ales aceeaşi profesie pentru a putea trata animalele sătenilor după pensionarea mamei.
Preotul Alin Morcotan a primit Diplomă de excelenţă, adică semnul respectului, pentru acţiunea sa de a ridica o Biserică greco-catolică la Cătina, urmând temerara lucrare a preotului-pensionar, Eugen Şerban, care a reuşit să zidească un mare şi plăcut lăcaş de rugăciune ce tronează precum o catedrală în arhitectura localităţii. Nu au fost neglijaţi producătorii pâinii noastre cea de toate zilele, ai cărnii şi laptelui, adică fermierii comunei: Marinel Moldovan, Ioan Jecan, Crinel Filipaşi, Iosif Tobiaş, Vasile Florean, Viorel Moldovan, Vasile Chercheş, calfă în ale fierăritului, dar şi echipa de fotbal „Gloria” Cătina, manageriată de Victor Bota. Diplome similare au mai primit Teo Huruban şi tânărul…pensionar Marius Unguruşan, fost mulţi, mulţi ani şeful postului de poliţie Cătina.
La orele amiezii, frumoasa scenă în aer liber, ornamentată cu ţesături şi cusături artizanale realizate de gospodinele Otilia Vereşezan, Claudia Borbely şi Maria Haza, a fost pusă la dispoziţia artiştilor care au întreţinut veselia şi petrecerea până la orele…somnului târziu.
Şi-au etalat, în numeroase rânduri, calitatea artistică tinerii dansatori ai Ansamblului „Muguri de Cătina”, instruiţi de Mădălin şi Raluca Todor, care au prezentat publicului, în premieră, şi un dans ţigănesc în costumaţie adecvată.
O notă aparte trebuie dată primăriei pentru modul în care înţelege să dezvolte şi să promoveze actul artistic realizat chiar de cele trei generaţii de artişti ai comunei, urcările pe scenă ale solistelor Ioana Unguruşan, Daria Kirali, Corina Moldovan, Cristinel Moldovan, Andreea Boca, Claudia Pavel, instrumentistele Alexandra Tofan şi Dănuţa Dan demonstrând că drumul spre consacrare merită parcurs cu multă sârguinţă şi talent. Cât despre dansatorii din Ansamblul „Fiii Cămăraşului” numai superlative, ca şi despre excepţionalele recitaluri ale cunoscutelor şi iubitelor artiste Irina Someşan şi Maria Lobonţ, care au bucurat sufletele sutelor de iubitori ai muzicii populare cu repertoriile lor de mare valoare, pentru care au primit cuvenite aplauze de la fidelii lor spectatori, mulţi dintre ei aşezaţi, ca în pauzele de la munca câmpului, la umbra unor arbori milenari de pe liziera rezervaţiei cinegetice de căpriori şi mufloni ce se zbenguie zilnic pe cele 20 ha ale Pădurii Curţii.
Au contribuit la reuşita acestei a Vlll-a ediţii a Fiilor Cătinei şi solistele Adina Varga, Ana Trombiţaş, Andreea Pop, Doina Pălăcean, Maria Bărăian, Ioana Moldovan, Ovidiu Rostaş, Ana Szilaghyi, Adelina şi Alina Zanc, formaţia de dansuri moderne din Cătina şi Bătrânii din Feldioara, cu ale lor tradiţionale jocuri la şură.
Înainte de a se aprinde focurile de artificii, a fost anunţat marele bal al vacanţei, iar primarul Alexandru Bota ne-a confirmat faptul că la Cătina curge apa în reţeaua publică lungă de 13 km, dar şi în Valea Caldă. Canalizarea funcţionează în ambele sate, iar la ediţia următoare, fiii satelor vor găsi noi drumuri asfaltate în comună şi o modernă şi bine dotată grădiniţă pentru cei mici.
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie