FIDESZ, o nouă ameninţare la adresa stabilităţii europene

Partidul Popular European (PPE) a decis săptămâna trecută suspendarea formaţiunii de guvernământ din Ungaria, FIDESZ, condusă de premierul naţionalist Viktor Orban. Totodată, s-a convenit să se formeze un comitet ce va evalua şi va întocmi un raport privind respectarea statului de drept şi a valorilor PPE în Ungaria.
Decizia a fost determinată, în parte, de campania media prin care Viktor Orban l-a atacat pe preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, înfăţişându-l ca pe un susţinător al imigraţiei masive în Europa şi ca pe o marionetă a miliardarului american de origine ungară George Soros. Numai că atacurile lui Viktor Orban asupra instituţiilor europene nu sunt doar de acum, premierul naţionalist ungar fiind cunoscut ca promotor al mesajelor anti UE de mai mulţi ani. Când Orban a început lupta cu UE, multă lume a fost tentată să spună că atitudinea preşedintelui FIDESZ e determinată de anumite interese electorale, deoarece oricare om politic, dacă vrea să fie ales, trebuie să spună ceea ce le place oamenilor să asculte. Pe măsură însă ce a trecut timpul, cei care au interpretat în acest mod comportamentul provocator a lui Orban s-au convins că s-au înşelat, fiind nevoiţi să treacă la măsuri.
Problema este că sancţiunea aplicată FIDESZ, cea de suspendare din PPE, vine prea târziu şi, în loc să limpezească lucrurile, le complică şi mai mult. Şi asta deoarece înlăturarea formaţiunii politice ungare din rândul popularilor europeni nu face decât să deschidă calea coagulării unui nou grup parlamentar care să reunească toți extremiștii europeni şi al cărui lider să fie nimeni altul decât Viktor Orban. Iar dacă acest lucru se va întâmpla, va constitui o nouă ameninţare la adresa stabilității europene.
Gândiţi-vă cum va arăta un viitor grup parlamentar din forul legislativ european din care să facă parte eurodeputaţii FIDESZ, italienii din formațiunea xenofobă a ministrului de Interne italian Matteo Salvini, sau eurodeputaţii din Rassemblent National al lui Le Pen şi cei din Europa Naţiunilor şi Libertăţii.
Fără îndoială, decizia luată de popularii europeni va avea efecte şi asupra UDMR-ului. De ce? ar întreba unii. Pur şi simplu pentru că UDMR-ul s-a transfomat în ultimii ani într-o filială a FIDESZ. Practic, tot ce Viktor Orban trasa pentru Transilvania, UDMR punea în aplicare, iar acest lucru nu va fi trecut cu vederea de cei care vor stabilitate în această parte a Europei şi, totodată, doresc ca instituţiile europene să se bucure în continuare de încredere în această perioadă crucială pentru viitorul UE.
Dar cea mai mare lovitură pe care o va primi UDMR din cauza îndepărtării FIDESZ-ului din PPE va fi legată de proiectul Minority Safe Pack. Proiectul a fost iniţiat de membri ai UDMR şi FUEN și îşi propune să contribuie la protejarea şi afirmarea intereselor minorităţilor naţionale şi etnice autohtone europene în următoarele domenii: limbi regionale şi minoritare, cultură şi învăţământ, politica regională, reprezentare publică, egalitate, audiovizual şi alte instrumente media, sprijin regional (de stat). Pentru acest proiect, UDMR şi FIDESZ au adunat peste un milion de semnături din șapte state ale UE, iar acum e nevoie de un proiect normativ din partea Comisiei Europeane, care să fie dezbătut de Parlamentul European. Cum însă FIDESZ nu va mai avea susţinere în rândul popularilor europeni, care constituie cel mai mare grup în Parlamentul European, mai mult ca sigur că demersul UDMR şi FUEN privind proiectul Minority Safe Pack va eşua. Iar acest lucru va însemna o grea lovitură pentru UDMR.

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie

2 Responses to FIDESZ, o nouă ameninţare la adresa stabilităţii europene

  1. clujean

    D-le Puriș,
    Ești documentat, incisiv, corect ! Ca deobicei !
    27 mar.2019

  2. Unu'

    Să sperăm, Doamne ajută! Naționalismul FIDESZ e unul revanșard, iredentist și nu adevărat naționalism, care doar pune interesele nației mai presus de toate, însă fără a căuta să facă rău vecinilor.