Festivalul măceşelor de la Sîncraiu – o sărbătoare unică în judeţ

 DSCF0466[1]S-au scurs zece ani de la prima ediţie a „dulcelui” festival al măceşelor, o sărbătoare unică în judeţul nostru, cu oarecare rezonanţă europeană, dacă luăm în considerare zonele din care vin mulţi participanţi la eveniment, dar şi pe consumatorii acestor dulceţuri obţinute din fructele trandafirului…sălbatic, prelucrate de gospodinele satului de la poalele Apusenilor după reţete moştenite de la străbunicele lor care le-au lăsat moştenire şi îndemînarea pentru cusătura artizanală şi un port de aleasă frumuseţe. Putem spune că s-au statornicit adevărate ritualuri în acest deceniu de cînd fructul oranj – mustăcios, plin de vitamine şi protejat de acele arbuştilor, se transformă în apetisantul şi siroposul gem, ce se găseşte din această lună tomnatică în toate cămările localităţii cu cele mai multe pensiuni din Transilvania.

Ritualul ce se repetă an de an l-am aflat de la doamna Rigo Ilona, care, deşi… cochetează cu vîrsta a treia, are o vigoare de invidiat. Este bucătar, cameristă şi ghid turistic pentru propria-i pensiune, culege măceşele de pe DSCF0476[1]colinele montane neatinse de undele poluării, le sortează, apoi le spală, le trece la prima fiertură în mari ceaune de aramă, le zdrobeşte cu teluri din lemn, după care le strecoară pentru a le separa de seminţe; le trece apoi prin sită deasă şi din nou pune produsul la fiert moderat cu lemne, pînă ajunge la vîscozitatea gemului. Se adaugă doza de zahăr şi un clocot de 20 de minute înainte de a se turna în borcane. De 45 de ani repetă acest ritual, respectat de toate sîncrăiencele, aşa au procedat şi sîmbăta trecută cele cinci echipe care au participat la tradiţionalul concurs de realizare a gemului de măceşe, echipe pe care juriul nu a putut să le departajeze, acordînd diplome de merit producătoarelor de gemuri, care au şi consiliat sute de tinere dornice să-şi producă în… regie proprie acest brand al Sîncraiului.

Localitatea ce deţine atestatul de ,,Sat European” are peste 40 de pensiuni atestate de Ministerul Turismului, iar oaspDSCF0471[1]eţii din Ungaria, Italia, Franţa, Germania, Finlanda, Letonia şi din alte ţări, ce vin aici prin ofertele făcute de Asociaţia Agroturistică Sîncraiu, au în meniul micului dejun şi gemul de măceşe, care nu în puţine cazuri este cerut şi la pachet.

Dar, festivalul măceşelor nu înseamnă doar producţie şi şcoală, ne previne ing. Poka Andrei Gheorghe, primarul comunei, ci şi un minuţios program ce cuprinde componenta socio-educativă, istorică, turistică şi cultural-artistică. Bunăoară, vineri, cadre universitare ne-au prezentat confesiuni ale unor personalităţi emblematice, expozeuri cu frumuseţile captivante ale Carpaţilor noştri, zona Călata în literatura noastră, transpusă într-un spectacol literar-artistic. Sîmbătă a avut loc o paradă a portului popular prezentată de artiştii ansamblurilor artistice din Buzsak – Ungaria, Ciumbrud – Alba, Sîncraiu şi Izvorul Crişului, formaţii care au cîntat şi dansat atît în Piţa Sf. Ştefan, unde s-a desfăşurat în mare parte festivalul, dar şi în spaţiul Casei de cultură din localitate, unde a avut loc şi balul măceşelor al acestei reuşite ediţii organizată de SC Davincze Tours SRL şi Asociaţia Agroturistică Sîncraiu.

Corturile în care au fost serviţi turiştii cu gemul de măceşe, de prune, dulceţuri de fructe de pădure, prăjituri în zeci de sortimente, Kurtoş kalacs, pîine de casă, ţuică, afinată şi vişinată de Sîncraiu, au fost capitonate şi ornate cu valoroase cusături şi imprimeuri tradiţionale, iar la Tîrgul meşterilor populari au fost expuse o sumedenie de sculpturi în lemn, împletituri din nuiele, mărgelărit, cusături şi port popular, olărit şi chiar mic mobilier lucrat în tehnologia îndepărtatei manufacturi. Ponei şi cai au purtat consumatorii de peisaj autumnal, istorie şi cultură pe la case ce au conservat acareturile trecutului, la obiective de cult, camera muzeală Ady Endre şi alte obiective ale acestei comune, exemplar gospodărite şi dotate cu toată infrastructura civilizaţiei europene.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie