Festivalul Internaţional al Dulciurilor, la Şcoala „Elf”

Elevii Şcolii Gimnaziale „Elf” au organizat, la începutul acestei săptămîni „Festivalul Internaţional al Dulciurilor de Iarnă” – o acţiune care face parte din proiectul Comenius derulat de Şcoala Gimnazială „Elf” în parteneriat cu şcoli din Anglia, Finlanda, Franţa, Letonia, Slovenia şi Spania.

„În cadrul festivalului, copiii au prezentat şi degustat dulciuri de iarnă preparate acasă împreună cu părinţii, pe baza reţetelor primite de la elevi din cele şase şcoli partenere.  În acelaşi timp, elevii clasei a IV-a au pregătit dulciuri Dulciuri-1româneşti, iar reţetele şi instrucţiunile de preparare le-au trimis colegilor din proiect, care le vor încerca la rîndul lor. Deoarece organizatorii proiectului au insistat ca acesta să aibă o accentuată latură practică, reţetele au fost astfel alese încît să fie preparate cu uşurinţă chiar de copii, fără prea mult sprijin din partea părinţilor. Rezultatul a fost o expoziţie culinară de toată frumuseţea, la care au contribuit şi de care s-au bucurat elevii claselor primare (gătind) şi elevii claselor gimnaziale (amenajînd standul specific fiecărei ţări)” – precizează prof. Carmen Costina.

Potrivit acesteia, proiectul Comenius, cu titlul „Cufărul de comori culturale – veşti bune din şcoala noastră”, este derulat sub coordonarea Şcolii Elf, cu finanţare europeană prin Programul „Învăţare pe toată durata vieţii”.  Pagina web a proiectului găzduieşte informaţii despre derularea acestuia, precum şi elemente ale „Cufărului cultural”, pregătite pînă în acest moment de elevii participanţi: poezii în limba engleză, Dulciuri-2compuse de copii în stilul unui poet al ţării respective, cîte un clip video de prezentare a propriei comunităţi locale, şi reţete de dulciuri tradiţionale.

„Pînă la finalul proiectului (iulie 2015), secţiunile paginii web vor fi completate cu informaţii despre istoria fiecărei zone, o prezentare a fiecărei şcoli partenere şi cîte o broşură turistică în care, pentru fiecare comunitate locală, vor fi prezentate cele mai frumoase aspecte care i-ar putea îmbia pe copiii din alte ţări să vină în vizită. Pentru pregătirea «profesionistă» a acestei broşuri, echipe de cîte doi profesori şi doi elevi din fiecare şcoală pateneră au vizitat Cluj-Napoca la începutul lunii octombrie 2014 şi au participat la un atelier de marketing, unde au învăţat cîteva reguli de bază pentru crearea unei broşuri turistice. Atelierul a fost organizat cu implicarea d-nei profesor universitar doctor Smaranda Cosma, în cadrul Facultăţii de Business din Cluj-Napoca” – precizează prof. Carmen Costina.

Articole din aceeasi categorie