Fenomenul „târâtului” de la Nicula

Nu m-am putut abţine şi din cauza mâncărimii la nivelul orgoliului de creştin m-am simţit dator să intervin cu tot arsenalul din dotare şi să le răspund în scris celor care îşi dau cu firma-n cap şi cu părerea neavizată despre ceva ce n-au experimentat nici măcar o dată în viaţă, dar injectează internetul nu doar cu luări de poziţie aflate în opoziţie, ci şi cu adevărate mostre de prostie maladivă ce emană mirosul pestilenţial al fenomenului semidoct care metastazează societatea românească post-modernă. Despre care nu mai putem afirma…optimist că se află în declin, ci ne consolăm că îşi continuă căderea pe tobogan pe acordurile marşului funebru. Am ajuns să mă încurajez ce bine ar fi dacă tumoarea prostiei ar stagna, dacă măcar nu intră în remisie, dar se proliferează galopant. Şi dacă prostia ar durea, am vedea internetul chircindu-se, cerşind o cisternă de morfină. Dar pentru că nu doare, ne hrănim cu ea, fiindcă stă pe toate gardurile şi în multe birouri, magnetizând.
Fenomenul pelerinajului de la Nicula – căci despre acesta este vorba, aşa cum probabil aţi bănuit din titlu – este de actualitate. Are loc în fiecare an la data de 15 august şi nu dăunează sănătăţii, ci dimpotrivă, chiar dacă participanţii se nevoiesc cu post aspru în zilele ce preced marea sărbătoare şi mulţi aleg să doarmă sub cerul liber. Nu vreau să pozez în apologetul celor care an de an se refugiază la Nicula, pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului şi nici în „inchizitorul” cârcotaşilor, nu puţini la strigarea catalogului cu cei repetenţi la disciplina bunului simţ, care văd fenomenul Nicula prin vederea opacă a profanului. Deşi, eu, alături de marele bard Mihai Eminescu, l-aş invoca nu doar pe Vlad Ţepeş, ci şi pe Torquemada cu toate sculele lui.
Îmi dau seama că pe reţele de socializare plouă torenţial cu păreri cel puţin acide referitoare la modul în care pelerinii aleg să-şi arate evlavia şi să-şi manifeste căinţa pentru păcatele săvârşite, dormind sub cerul liber şi înconjurând în genunchi micuţa bisericuţă de lemn. Şi care în nici un caz nu trebuie perceput ca un gest de autoflagelare. Foarte mulţi autoproclamaţi atei transpiră păreri greu mirositoare potrivit cărora făcând aceasta, omul se umileşte şi dă dovadă nu de căinţă, ci de prostie crasă. „Târându-se ca un vierme” – citând pe unul din „academicienii” de pe facebook care emit judecăţi de valoare – pelerinul se smereşte pentru a se ridica. În nici un caz Dumnezeu nu ne-a creat proşti şi nici nu ne percepe astfel pentru că unii dintre noi aleg să-şi spele din păcate, ostenindu-se şi făcând târâş pe coate, dar fără raniţa în spate.
Respectând tradiţia, zeci de mii de oameni, veniţi din toate colţurile ţării, au debarcat şi în acest an la Mănăstirea Nicula, pentru a se închina la cea mai cunoscută icoană a Fecioarei Maria cu Pruncul Iisus din spaţiul românesc, despre care tot tradiţia spune că a fost pictată de Luca din Iclod. Icoană tămăduitoare pentru cei care cred şi îşi probează credinţa, o simplă reprezentare iconografică pentru cei aflaţi la polul opus. Închei abrupt, înainte să fiu etichetat locvace şi îmi iau un scurt concediu de la polemică, lăsându-i în plata Domnului pe colportorii internauţi, care aleg să-şi târască frustrările pe reţele de socializare, într-un veritabil „pelerinaj” toxic prin labirintul prostiei fără leac, amuzându-se copios pe seama unora care încă, din fericire, mai vorbesc cu şi despre Dumnezeu într-o societate care nu doar că nu-şi mai pune problema existenţei sau inexistenţei Lui, ci pur şi simplu nu-L mai aduce în discuţie.

Cristian Focşanu

Articole din aceeasi categorie

7 Responses to Fenomenul „târâtului” de la Nicula

  1. Adriana Pop

    Inca o dovada de primitivism.Ortodoxia e rams in urma occidentului cu cca o mie de ani:minuni,moaste,vindecatori,miracole si nu in ultima instanta mega uratenie catedrala!Ce cred babele taratoare,vor intineri,vindeca de boli,ajunge in rai dar fara sa moara?Penibil

  2. Dan

    În Africa am văzut manifestări mai puțin șocante, dar am zis că sunt înapoiați. Eu nu zic sa nu se ducă în pelerinaj sau sa nu se roage, dar o leacă (o țira, puțină ) de cumpatare nu strica niciodată. Problema este ca in biserica rumaneasca acest cuvint este total necunoscut. Așa că mai bine încurajăm fanatismul decit sa educam oamenii și, Doamne ferește, sa pierdem vreun habotnic.

    • Aiurel

      Dragă Dan, te găsești în plin păcat luciferic. Singurul leac este smerenia 🙂

      • dan

        Draga Aiurel, aidreptate. Urmeaza sa primesc un Mercedes S classe, a fost „decit” 80 mii euro, nu chiar asa de dotat ca cel de la BOR. Ma voi urca in el si voi da semne de cumpatare si smerenie

  3. mentat

    Pelerinii care nu se acomodeaza cu aglomeratia pot sa se roage la Nicula in 6 august sau 8 septembrie, cu aceasi eficacitate si in conditii incomparabil mai bune…

  4. Orezeanu Gabriela

    Una din marile întrebări care apar în sufletul unui „absent” (ca să nu zic „ateu”) convertit din varii motive, este cea a existenței iadului. Toată ființa ta se întreabă cum de vor putea îndura cei mântuiți ( ce cuvânt anacronic, nu-i așa, „mântuire”…) existența iadului și sfâșierea celor de acolo, ei, cei care vor fi vase pline de Hristos. Nicio explicație nu îți umple rațiunea și nici sufletul.
    Libertatea deplină cu care am fost dăruiți nu pare un argument. Ți se pare că cineva, Cineva, trebuie, este obligat să îi facă fericiți pe toți. Câte drumuri mlăștinoase nu au apărut din neputința noastră de a înțelege că Cineva nu va face niciodată asta, din respect pentru noi.

    A trebuit să văd cu ochii mei ce înseamnă să calci voința cuiva sau să îți fie călcată voința ca să înțeleg- cu toată ființa mea, după cum spuneam- că cei din iad vor fi … mulțumiți… acolo. Acolo va fi dumnezeul lor. Alegerea lor. Opinia lor. Punctul lor de vedere. Coloana lor vertebrală. Părerea lor. Mândria lor. Capacitatea lor de a pricepe ceva din viața asta.

    Așa cum noi suntem plini de liniște în genunchi în fața icoanei Preacuratei, înconjurând în genunchi un mărgăritar și o minune de biserică de lemn, pe urmele atâtor generații, mulțumind, mulțumind, mulțumind… așa și ei mulțumesc pentru ceea ce li se pare că înțeleg, în special pentru faptul că nu se deschide pământul sub ei când împroașcă cu noroi.

    Fără îndoială că li se pare matematică pură următorul raționament-„Dacă batjocoresc ceva sfânt ar trebui să mă trăznească Dumnezeul lor. Dacă nu mă trăznește, atunci nu există. ” .

    Vorbesc din punctul lor de vedere… care odată a fost și al meu…

    Le doresc ca, atunci când vor fi loviți de fulger, să se bucure de Lumina care îi va înconjura… Aș vrea să înțeleagă că nu este nici cea mai mică ironie în ce am scris…

    Vă îmbrățișez cu drag…

  5. Aiurel

    precedă (nu „preced”)