Expoziţie de meşteşuguri populare la Gherla

Municipiul Gherla a fost totdeauna renumit pentru păstrarea şi valorificarea tradiţiilor populare. Tinerii de astăzi continuă acest obicei.

La sfîrşitul săptămînii trecute am avut din nou dovada acestei afirmaţii. Astfel, Clubul Copiilor Gherla a găzduit Concursul Regional de Meşteşuguri Tradiţionale “Micii Meşteri-mari”, ajuns deja la ediţia a III-a, şi care a avut loc pe două categorii: participare indirectă cu lucrări şi participare directă, la care s-au înscris cu lucrări copii din 10 judeţe din România, iar în premieră, şi din Republica Moldova.

Concursul propriu-zis s-a desfăşurat cu participarea directă a peste 50 de copii din judeţul Cluj: elevi de la Seminarul Teologic Ortodox, Liceul Tehnologic Gherla, Liceul Teoretic „Ana Ipătescu”, Liceul Teoretic „Petru Maior”, Şcoala Gimnazială Nr. 1, Clubul Copiilor Gherla şi Dej, precum şi preşcolarii de la Grădiniţa cu program prelungit „Căsuţa Fermecată”, din localitate.

Îmbrăcaţi în frumoasele costume populare, participanţii au realizat şi finalizat lucrări în diferite meşteşuguri: pictură de icoane pe sticlă, xilogravură, confecţionat podoabe din mărgele. De asemenea, copiii au modelat lut, au pictat, au confecţionat obiecte decorative, împletituri şi alte obiecte de artizanat.

Lucrările de artă realizate de participanţii la cea de a III-a ediţie a Concursului Regional de Meşteşuguri Tadiţionale „Micii meşteri-mari” pot fi admirate în cadrul expoziţiei din sala mare a Clubului Copiilor Gherla, pînă în data de 19 iunie, iar o parte din lucrări vor fi expuse şi în vitrina Bibliotecii Municipiului, din centrul oraşului, locul obişnuit unde îşi prezintă „operele de artă” copiii.

Coordonarea acestei frumoase manifestări artistice a fost realizată de prof. Katona Daniela şi prof. Ungur Tereza şi va fi propusă pentru desfăşurare la nivel naţional, aşa cum ne-a spus organizatorii.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie