Evoluția mobilității populației din România în perioada stării de urgență, analizată de cercetătorii UBB

Evoluția mobilității populației din România pe perioada stării de urgență decretată în urma pandemiei de coronavirus a fost analizată de cercetătorii Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității Babeș-Bolyai, în cadrul proiectului de cercetare „COVID-19 – Romanian Economic Impact Monitor (COVID-19 RoEIM)”, coordonat de prof. univ. dr. Szász Levente, prodecan responsabil pentru cercetarea științifică din cadrul facultății.

Cercetătorii, care au utilizat datele Google Mobility din perioada 16 martie – 15 mai 2020, au dezvoltat un indice de mobilitate națională pe baza deplasărilor tuturor persoanelor care dețin un cont de utilizator Google cu funcțiunea de istoric al locațiilor în mod activat.

„Rezultatele cercetării arată că reducerea generală a mobilității a început deja cu 10 zile înaintea instaurării stării de urgență, aceasta atingând un nivel minim de -52% la sfârșitul primelor 10 zile ale acestei perioade, comparativ cu valoarea medie a mobilității la nivel național din perioada 15 februarie – 1 martie 2020. Recordul minim absolut s-a înregistrat în perioada Sărbătorilor Pascale, când mobilitatea populației din România s-a redus cu 67% față de aceeași perioadă de referință. Valoarea medie pe întreaga durată a stării de urgență la nivel național a fost de -41%” – informează UBB.

În ceea ce privește componentele indicelui de mobilitate, conform rezultatelor cercetării, cele mai importante scăderi s-au înregistrat în categoriile de comerț cu amănuntul și activități de recreere (valoare medie de -59%), respectiv cele aferente stațiilor de transport public (valoare medie de -56%). Cele mai importante creșteri imediat după perioada de urgență s-au înregistrat în activitățile legate de parcuri și spații verzi (14 mai: -24%, 15 mai: +3%, 16 mai: +13%). În același timp, trecerile de frontieră s-au redus în medie cu 84% față de aceeași perioadă a anului precedent.

În privința diferențelor dintre județe, cercetătorii UBB au constatat că, pe perioada stării de urgență, scăderile cele mai semnificative ale mobilității s-au înregistrat în București (valoare medie de -52%), Brașov (-47%) și Cluj (-47%), toate aceste cifre fiind sub media națională de -41%. În aceeași perioadă, scăderile medii cele mai mici s-au înregistrat în județele Giurgiu (-22%), Teleorman (-22%) și Călărași (-28%), cu cifre mult peste valoarea medie națională.

Pe parcursul perioadei stării de urgență aceste liste de „top” au arătat mici variații, în rândul celor cu cele mai mari scăderi intrând și județul Iași, iar lista județelor cu cele mai mici scăderi fiind completată și de județul Ialomița – arată sursa citată.

M. T.

Articole din aceeasi categorie