Educaţia – „şansa dezvoltării şi afirmării României în lume”

România are un potenţial uman foarte important, resurse substanţiale de inteligenţă şi creativitate, iar ca naţiune trebuie să folosim acest potenţial pentru a ne dezvolta şi afirma pe plan internaţional, susţine profesorul universitar Adrian Badea, preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, într-un mesaj dat publicităţii joi, cu prilejul Zilei Mondiale a Educaţiei, informează AGERPRES.

Adrian Badea consideră că politicile educaţionale trebuie să facă o prioritate din dezvoltarea educaţiei de calitate, din asigurarea accesului egal la actul de învăţământ şi din susţinerea performanţei, precum din crearea condiţiilor pentru atragerea în ţară a tinerilor plecaţi la studii în străinătate. „O resursă de importanţă strategică a României o constituie profesorii şi cercetătorii, elevii şi studenţii ei, angrenaţi în sistemul naţional de educaţie şi cercetare. Ţara noastră are un potenţial uman foarte important, resurse substanţiale de inteligenţă şi creativitate, care au nevoie de un cadru favorabil pentru a se manifesta în plenitudinea posibilităţilor lor. Trebuie să ştim, ca naţiune, să folosim acest potenţial, aş zice, fabulos. Pentru acest termen pledează rezultatele obţinute de elevi şi studenţi la olimpiadele internaţionale şi la marile competiţii, aprecierea de care se bucură aceştia din partea marilor universităţi ale lumii. În acest sens, politicile educaţionale trebuie să facă o prioritate din dezvoltarea educaţiei de calitate, din asigurarea accesului tuturor, în mod egal, la actul de învăţământ, din susţinerea performanţei pe toate palierele educaţiei şi cercetării. Nu în ultimul rând, din crearea de condiţii favorabile de studiu şi de activitate pentru tinerii eminenţi şi atragerea înapoi în ţară a celor plecaţi la studii, tentaţi, cei mai mulţi, să nu se mai întoarcă. În opinia mea, orice Proiect de Ţară trebuie să fie fundamentat pe Educaţie”, afirmă Adrian Badea, potrivit unui comunicat de presă al Academiei Oamenilor de Ştiinţă, remis joi AGERPRES.

Academia Oamenilor de Ştiinţă din România consideră că Ziua Mondială a Educaţiei, marcată la 5 octombrie, trebuie să constituie nu numai un prilej de celebrare, ci şi un cadru al reflecţiei naţionale la importanţa actului educaţional în existenţa individului, a societăţii şi a ţării, iar educaţia românească are nevoie de politici susţinute în procesul de reformare şi modernizare în termenii celor mai avansate sisteme de învăţământ din Europa şi din lume

Articole din aceeasi categorie