Dispreț față de românii din străinătate

„Fac un apel către românii din Diaspora, un apel necesar, dar care mă umple de tristețe: dragii mei, nu veniți anul acesta acasă de Sărbători. Este foarte important să înțelegeți, oricât de greu ar fi, că revenirea în țară, în sânul familiei, poate fi extrem de periculoasă atât pentru voi, cât și pentru cei la care țineți atât de mult”.

Mesajul a fost transmis recent românilor plecați să muncească în străinătate de președitele Klaus Iohannis. De altfel, nu este primul apel de acest tip pe care șeful statului îl face migranților români. A mai invocat acest lucru pe la mijlocul lunii martie când menționa că  „trebuie să le spunem cu tristețe, dar și cu sinceritate, să nu vină în acest an acasă de sărbători”.

Aceste cuvinte se află oarecum în contrast cu atitudinea pe care locatarul de la Cotroceni a avut-o până acum față de diasporă. Acel „nu veniți anul acesta acasă de Sărbători” sună cumva ciudat, conaționalii noștri plecați să găsească un trai mai bun în afara țării, cu siguranță, nu se așteptau să audă așa ceva din gura șefului statului român.

Cu atât mai mult cu cât, la sfârșitul anului trecut, în contextul aniversării a trei decenii de la Revoluția Română, Iohannis le transmitea emigranților români că  atunci „când ne va fi greu, să ne găsim sprijin unii în ceilalți, fiindcă noi, românii, oriunde ne-am afla, suntem o mare familie, uniți pentru totdeauna de dragostea de țară care ne dă forța să depășim orice obstacol”. Mai mult, marele teuton de Sibiu, cel care şi-a cumpărat şase case din banii pe meditaţii la Fizică- zice el!,  mai arăta că „visăm cu toții la aceeași Românie, o țară prosperă și sigură, o casă primitoare pentru toți cetățenii săi”. Acum însă a venit acel moment în care românii din Diaspora chiar au nevoie de sprijin iar România trebuie să demonstreze că „este o casă primitoare pentru toți cetățenii săi”. O mare parte dintre cei care au migrat se află în situație disperată. Unii și-au pierdut locurile  de muncă din cauza că așa zisa „gig economy” (economia la cerere sau munca la comandă, n.n) a dispărut iar cei care lucrau ca îngrijitori casnici au fost lăsați cu ochii în soare. Mai sunt români care au emigrat pe termen scurt și mulți dintre ei nu au contracte de muncă sau permis de muncă, fiind extrem de vulnerabili în fața crizei.

Toți aceștia nu au de ales decât să se întoarcă în țara lor. Numai că află că nu au ce căuta aici pentru că „revenirea în țară, în sânul familiei, poate fi extrem de periculoasă”. Un gest de sfidare fără margini la adresa celor care ani la rând prin remitențele lor au contribuit din plin la PIB-ul României. Cum adică tu, șef de stat, le spui cetățenilor să nu vină în țară? După mai bine de cinci ani de mandat la Cotroceni, Iohannis ar trebui să știe că dreptul la liberă circulație, în țară și străinătate al cetățenilor români este garantat de Constituție(art.25). Tot Iohannis ar trebui să cunoască și faptul că dreptul la ocrotirea sănătăţii cetățenilor este garantat de Legea Fundamentală. Numai că pe președintele României pare să nu-l intereseze soarta românilor din străinătate aflați în dificultate. L-au interesat doar voturile lor. Iar acum când sunt disperați și au nevoie de ajutor le transmite să stea departe de casă.

Articole din aceeasi categorie

6 Responses to Dispreț față de românii din străinătate

  1. Iancu de Huedin

    Cetăţenii români, indiferent unde îşi au reşedinţa oficială, trebuie să aibă dreptul de a intra în România, desigur pe baza unui document de identitate valabil. În actuala situaţie oricine intră în România, cetăţean român sau străin, ar trebui ţinut în carantină timp de două săptămâni. Cui nu-i convine, să nu intre în ţară.

  2. Parfenie Oberșterescu

    Johannis ar fi trebuit să-i primească pe toți streinii și să-i găzduiască în sediile PSD precum și la redacțiile unor ziare …Spre mulțămita ziariștilor, of course…

  3. evz

    Timp de patru ani, în Deva a funcționat o rețea de prostituție coordonată de un polițist. Agentul șef adjunct Claudiu Leontin Delie, licențiat în Drept din 2011, era, susțin anchetatorii, și polițist și patron de bordeluri. A „investit” în femei pe care le-ar fi racolat prin metoda „Loverboy”. Adică fetele se îndrăgosteau de el și bărbatul le punea să se prostitueze. Așa încât împărțeau profitul.

    În acești patru ani, agentul s-a îmbogățit: și-a cumpărat cinci apartamente. Patru dintre acestea le folosea ca și bordeluri clandestine. Mai avea și o casă de vacanță, dar niciunul dintre imobile nu au fost trecute pe declarația de avere, decât în anul 2019. Acolo veneau clienții fetelor racolate de el.

  4. Mariana

    S-a tot vorbit de nemulţumurile „diasporezilor” cărora brusc li s-a făcut dor de casă când pandemia a început să facă ravagii în ţările pe care le-au văzut ca pe pământul făgăduinţei. Ajunşi de-a valma şi cu forţa în carantină, măsură menită să protejeze restul populaţiei de potenţialii aducători ai virusului din ţările unde pandemia a explodat, gălăţenii, unii forţaţi să vină înapoi pentru că au rămas fără surse de venit, alţii pentru că li s-au restrâns „afacerile” al căror nomenclator se numeşte Cod penal, nu se dezic de neaoşele năravuri.
    Primul şi cel dintâi, să cârtească şi să revendice. Că nu e buna cazarea, că nu e bună mâncarea, că, mai nou, stau mai mulţi în cameră. De acord, să stai închis undeva, chiar şi în propria casă, este, să zicem, neplăcut şi la un momemt dat orice confort devine… neconfortabil, mai ales când îl împarţi 24 de ore, timp de două săptămâni, eventual cu un străin. Poate fi şi periculos, în cazul în care tu nu eşti ghinionistul purtător al virusului, iar colocatarul de carantină, este. Automat, devii şi tu.

  5. Doru Popovici

    Aşadar, tot ce se ştie este… că nu se ştie mai nimic. Mă rog, cu excepţii, una fiind cea a decidenţilor de toate tipurile din România, fie ei civili sau apevişti. Nu ştiu cărui tembel i-a trecut pentru prima oară prin cap să-i parcheze pe bolnavii dovediţi sau doar suspectaţi prin spaţii publice, populate de mii sau zeci de mii de oameni în condiţii normale. Prima dată m-am speriat când am văzut carantinaţi, deci posibil purtători de virus, instalaţi sub tribuna stadionului din Giurgiu. A urmat Vasluiul, iar Clujul, că nu-i nici el prost, i-a băgat în ditamai sala de sport! Ei, nu, nu chiar în Polivalenta aia minunată, ci în alta, dar tot mare. Ştiu ei, deştepţii care au decis astea, că virusul se cară de bunăvoie tot aşa de repede cum a sosit!? Ce public îţi mai intră acolo, când ştie că a fost focar de coronavirus? Sau poate se are în vedere demolarea acestora ori, şi mai bine,incendierea lor, ca să ardă cu viruşi cu tot! Aşa da: înseamnă că vom avea săli noi, polivalente, şi stadioane de mare rafinament peste tot în ţară. Păi atunci să bage repede răcanul de la spital ceva bolnavi şi la Sala Unirii!

  6. cotiso

    Romania are un presedinte de toata jena.Dar oare prostimea care i-au dat votul acestui arogant si cu dispret fata de oameni, nu au nicio vina?