Dezbatere publică la Gherla pe tema construirii unei şcoli noi

Zilele trecute, la restaurantul „Trofeu” am asistat la o iniţiativă cetăţenească lansată de Protopopiatul Ortodox Gherla referitoare la construirea unui liceu în localitate, având în vedere retrocedarea clădirii ce adăposteşte Liceul Teoretic „Ana Ipătescu”, către Biserica Greco-Catolică. Au  participat vreo 60 de gherleni, majoritatea cadrele didactice ale şcolii implicate, dar au fost prezenţi şi reprezentanţii Primăriei. Desigur, au onorat dezbaterea şi preoţii bisericilor ortodoxe din Gherla. În rest, câţiva reprezentanţi ai comunităţii locale.

Sub genericul „Vreau un liceu de cinste şi onoare pentru oraşul meu” au avut loc discuţii pe marginea unei noi investiţii în domeniul învăţământului gherlean. Întâlnirea publică a fost deschisă de preotul Petru Băgăcian, care a prezentat pe scurt situaţia reală cu privire la condiţiile precare în care se desfăşoară procesul educativ în clădirea şcolii, unde nu s-au executat lucrări de reabilitare de zeci de ani şi unde sălile de clasă sunt încălzite şi în prezent cu sobe de teracotă. Au fost prezentate câteva imagini din clădirea liceului de pe strada 1 Decembrie 1918, unde o scară de acces a şi fost închisă elevilor pentru evitarea unor accidente. Deci, o situaţie neplăcută,  chiar deranjantă.

În cuvântul său, părintele protopop Paul Iulian Isip a dat un exemplu asemănător din municipiul Bistriţa, unde o fostă  şcoală generală, prin eforturile edililor, a devenit un liceu modern, cu o dotare pe măsură. Acolo s-a putut, iar la Gherla nu se poate – asta a fost concluzia finală. De asemenea, s-a dat ca exemplu pozitiv şi  Liceul Teoretic în Limba Maghiară „Kemény  Zsigmond”, de pe strada Fermei, o  unitate de învăţământ ridicată în doar câţiva ani şi care poate fi model pentru comunitatea gherleană. Au fost prezentate şi de acolo câteva imagini.

Liderul de sindicat de la Liceul Teoretic „Ana Ipătescu”, prof. Ciprian Câmpean, a creionat şi el situaţia din cadrul şcolii, unde elevii şi profesorii dispun de condiţii grele de studiu, într-o clădire  retrocedată şi pentru care Primăria plăteşte chirii mari. Trist, dar adevărat, Gherla merită o soartă mai bună. Bine a remarcat părintele protopop: „Nu avem o soluţie magică, e nevoie  să ne dăm mâna şi să construim o şcoală nouă”.

Până acum s-au adunat 1600 de semnături în vederea realizării unei investiţii în acest domeniu. De peste zece ani tot se discută pe această temă, dar concret nu s-a întreprins ceva. Vlad Bărbos, manager-city, a amintit de un studiu de fezabilitate făcut în 2015, dar de atunci nu s-a mai  pomenit de asta. Ca să ai o şcoală europeană ai nevoie de bani (după unii, ar fi!), dar şi de schimbarea mentalităţii. Au fost prezentate şi câteva zone unde şi-ar găsi locul liceul nou, însă şi cu acest aspect  lucrurile nu sunt lămurite. Adică, concret, nimic nu s-a făcut pe această linie.

Concluzia finală a dezbaterii publice de la Gherla cam asta ar fi: situația școlii trebuie rezolvată, educaţia trebuie să fie o prioritate pentru toată lumea. Sunt cuvinte frumoase, dar este nevoie și de fapte, de iniţiative concrete.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie